eur:
394.55
usd:
370.78
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Close up of female hands using modern smartphone at home at night
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Nyomozás indult az ellenzéki kampányt segítő DatAdat-csoport ellen

Az NNI személyes adattal való visszaélés miatt rendelt el nyomozást a DatAdat-csoport közreműködésével végrehajtott tömeges adatlopás miatt – írja a Magyar Nemzet.

Mediaworks Hírcentrumát az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a nyomozás elindításáról – írja a lap, amely szerint a baloldal és Márki-Zay Péter kampányát segítő, Bajnai Gordon volt kormányfőhöz kötődő vállalkozások illegálisan beszerzett adatbázisból milliós számban küldtek SMS-eket és indítottak telefonhívásokat a választási kampány finisében.

Mint írják, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) személyes adattal visszaélés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az NNI a nyomozás tényén túl nem kívánt további részleteket elárulni.

A Magyar Nemzet felidézi, a rendőrségen kívül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik az ügyben. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke korábban közölte, számos panaszbeadvány érkezett hozzájuk, megjegyezve, hogy ő maga is kapott ilyen SMS-t, amelyet szintén beadott az iktatórendszerbe.

A lap úgy tudja, hogy a szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálata megállapította, hogy a kampányt egy közbeiktatott cégen keresztül a DatAdat osztrák leánycége rendelte meg és a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította.

Mint írják, az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból – ezen belül is főként a Messenger alkalmazásból – letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×