eur:
396.06
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Juraj Blanár szlovák külügy- és Európa-ügyi miniszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a tárgyalásuk után Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2023. december 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A szlovák külügyminiszter felszólította a világ nagyhatalmait

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter kedd este az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén az ukrajnai konfliktus békés megoldására szólította fel a világhatalmakat. Rámutatott, hogy még két és fél évvel az ukrajnai háború kitörése után sem jelent meg a nagyhatalmak elkötelezettsége a békefolyamat mellett.

„Mindenekelőtt az emberekre kell gondolnunk” – fogalmazott a szlovák diplomácia vezetője New Yorkban. Juraj Blanár felszólalását Szlovénia tette lehetővé, mint a Biztonsági Tanács elnökségét biztosító tagállam, amely felkérte Ukrajna szomszédait, hogy foglaljanak állást a folyamatban lévő konfliktussal kapcsolatban.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül. Kiemelte, hogy a határokat tiszteletben kell tartani, és nem kell erőszakkal megváltoztatni. Emlékeztetett arra, hogy Szlovákia nem ismerte el Koszovó egyoldalú függetlenségének kikiáltását, és nem ismeri el a Krím és négy másik kelet-ukrajnai régió oroszok általi annektálását sem.

Rámutatott, még két és fél évvel az ukrajnai háború kitörése után sem jelent meg a nagyhatalmak elkötelezettsége a békefolyamat mellett. Szerinte az ENSZ Biztonsági Tanácsában egyre mélyül a megosztottság, és megkérdőjeleződik a béke védelmező szerepe. „Szlovákia felszólít minden érintett felet, hogy tegye félre a nézeteltéréseket, és inkább Ukrajna szenvedésének és pusztításának megállítására összpontosítson” – jelentette ki Juraj Blanár, aki szerint a párbeszédnek nincs alternatívája, hiszen világossá vált, hogy az ukrajnai háborút nem lehet katonailag megoldani. Úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában a békét nem lehet más módon elérni, mint az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásával. „Ez a konfliktus nem oldható meg, ha a nagyhatalmak közötti rivalizálást nem váltja fel az együttműködés és a diplomácia” – hangsúlyozta Juraj Blanár.

A diplomáciai vezető elmondta, ő az Európai Unióban látja Ukrajna jövőjét. Tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait Szlovákia és Ukrajna tervezett közös kormányüléséről, valamint arról, hogy Szlovákia készen áll segíteni keleti szomszédján árammal, gázzal és gázolajjal a közelgő tél folyamán.

Juraj Blanár elmondta, hogy a világ különböző pontjairól érkezett miniszterekkel is beszélt már az ukrajnai konfliktusról, és akkor is hangsúlyozta, hogy a diplomácia jelenthet megoldást a háborúra. „Itt, New Yorkban is azt érzem, hogy egyre több ország képviselője gondolja úgy, hogy ez az egyetlen út” – jegyezte meg a szlovák külügyminiszter, aki a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjáról is tárgyalásokat folytatott a Nyugat-Balkán barátai informális csoportosulás minisztereivel. Elmondta, „Szlovákia támogatni fogja a nyugat-balkáni országokkal való intenzívebb együttműködést annak érdekében, hogy felgyorsuljon az európai integrációjuk, amelyre két évtizede törekednek”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×