eur:
391.11
usd:
358.97
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Joe Biden amerikai elnök távozik a NATO 75. évfordulójának alkalmából rendezett washingtoni csúcstalálkozó zárónapján tartott sajtóértekezletéről 2024. július 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Véget ért a Donald Trump elleni merényletkísértet utáni csend

Joe Biden amerikai elnöknél Covid-19-et mutattak ki, de tünetei „enyhék” – állítja a Fehér Ház. Közben a Donald Trump elleni merényletkísérlet utáni csend véget ért: ismét vezető demokraták követelik, hogy álljon félre az elnökválasztási versenyben.

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden elkapta a Covidot, de tünetei enyhék, beleértve a fertőzés okozta „általános rossz közérzetet”. Az elnök delaware-i otthonában karanténba vonult.

Közben ismét fokozódik a nyomás, hogy adja fel elnöki ambícióit és egy másik demokrata mérkőzzön meg Donald Trumppal az idei elnökválasztásokon. Ezek a hangok kissé alábbhagytak a Trump elleni sikertelen merénylet és a két, korábban egymás iránt ellenséges jelölt visszafogottabb retorikája nyomán.

Biden még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy nem száll ki a versenyből, annak ellenére, hogy hónapok óta hallani az aggályokat, hogy kognitív állapota miatt novemberben veszíthet Trump ellen.

Szerdán Adam Schiff kaliforniai képviselő, Nancy Pelosi volt házelnök közeli szövetségese és a Trump elnöksége idején folyt első elnöki vádeljárás vezető személyisége is megszólalt. Ezzel ő lett a legjelentősebb demokratapárti kongresszusi képviselő, aki felszólította Bident, hogy adja fel újraválasztási ambícióit. Bár a döntés egyedül Bidenre tartozik, szerinte itt az ideje, hogy „átadja a stafétát”.

Ugyan a Trump elleni merényletkísérlet következményei és a republikánus nemzeti konvenció körüli felhajtás elvonta a figyelmet Biden helyzetéről, a demokraták tudják, hogy az elnök múlt havi katasztrofális tévévita-szereplése után szorít az idő, hogy gyorsan döntsenek a vezetői válság kérdésében – jegyezte meg tudósításában a Reuters.

A pandémia időszakával szemben Biden nem viselt maszkot, amikor felszállt az Air Force One elnöki gépre, hogy az hazarepítse. „Hogy érzi magát?” – kérdezték az újságírók. „Jól, jól érzem magam” – válaszolta Biden, majd óvatosan fellépdelt a gép ajtajához vezető lépcsőn.

Egy fehér házi illetékes hozzátette, hogy az elnök „felső légúti tünetekkel” rendelkezik, folyik az orra és köhög. Illetékesek elmondták még, hogy az elnök felvette a védőoltásokat, és hogy egy antivirális gyógyszert, Paxlovidot is kapott, amely gátolja a koronavírus továbbterjedését a testben.

Néhány órával korábban Biden azt mondta: csak akkor adja fel újraválasztási terveit, ha azt mondják, hogy erre egészségi állapota miatt van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos angol oldalán megjelent az a jelentés, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett az elmúlt hetekben megejtett, orosz-ukrán háború lezárását célzó egyeztetéseiről. Ebben amellett érvel a kormányfő, hogy az EU-nak új fejezetet kellene indítania, hogy megteremtse a feltételeket egy ideiglenes tűzszünethez és/vagy béketárgylások megkezdéséhez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×