eur:
396.33
usd:
354.64
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (j) Jim Jordannel, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnökével beszélget a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének második napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Egészen meglepő történet látott napvilágot a Donald Trump elleni merényletről

Nyilatkozatokból kezd körvonalazódni, hogyan próbálták megtalálni a gyanúsként jelentett férfit, miért "esett" le a merénylőt meglátó rendőr a tetőről, illetve miként térképezte fel célpontját és a helyszínt.

Mint ismert, Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Mike Lee utahi republikánus szenátor a közösségi médiában szerdán azt írta, hogy a bűnüldöző szervek a lövöldözés előtt 19 perccel „gyanúsként” azonosították a lövöldözőt. Az erről beszámoló CNN-nek egy forrás elmondta:

körülbelül 19 perccel a lövöldözés előtt a rendfenntartók próbálták megtalálni a gyanús alakot, de csak azután fedezték fel, hogy már a tetőn volt.

Tom Knights, Butler város polgármestere felidézte: a rendőrség nagyjából ugyanabban az időben reagált a „gyanús férfi” jelenlétéről szóló telefonhívásra, amikor Donald Trump volt elnök, a Republikánus Párt azóta hivatalosan is megválasztott elnökjelöltje szombaton megérkezett pennsylvaniai nagygyűlésére.

Knights szerint a gyanús férfit annak az épületnek a közelében látták a bejelentők, amelynek tetején később megtalálták, és ahonnan a merénylő végül leadta lövéseit. A helyszín körülbelül 150 méterre volt a színpadtól. A 20 éves Thomas Matthew Crooks több lövést adott le Trumpra, ezek egyike a politikus fülét súrolta, más golyók pedig több résztvevőt elteláltak, egyet megöltek. A titkosszolgálat ügynökei, miután a férfi tüzet nyitott, megölték.

Knights közleménye szerint a tisztek először nem találták meg a keresett személyt az épület környékén. Egy rendőr ezután megpróbált feljutni a tetőre egy kollégája segítségével, aki felemelte. Az épület oldalához simuló, a tető peremébe kapaszkodó tiszt meglátott egy személyt a tetőn, majd azt látta, hogy puskát szegez rá.

„A tiszt védtelen helyzetben volt, és semmiképp nem tudott volna rátámadni az elkövetőre, miközben a tető szélén kapaszkodott. Ezért elengedte és a földre esett”

– közölte a városvezető.

A rendőrök azonnal közölték az egyén tartózkodási helyét a titkosszolgálattal, kiemelve, hogy fegyvere van, de „pillanatokkal később az egyén lövöldözésbe kezdett” – áll Knights közleményében.

A hatóságok egyébként, miután feltörték az elkövető telefonját, nemcsak Donald Trumpról, hanem Joe Biden elnökről és még számos más, magas pozíciót betöltő politikusról találtak benne képeket. A republikánus elnökjelölt kampánykörútjának helyszínei után már tavasszal érdeklődött a keresési előzményei alapján, illetve a CNN-nek nyilatkozó források szerint a lövöldöző kétszer járt a tüntetés helyszínén is, miután kiderült, hogy Butler településen belül hol lesz a rendezvény. Egyik alkalommal a rendezvény napján járt ott, a mobiltelefon adatai alapján a merénylő 70 percig lehetett ott.

Az is kiderült, hogy a politikusokon kívül a depresszióra is rákeresett az interneten.

Ezek az új részletek többet árultak el arról, mit csinált Crooks a volt elnök elleni merényletet megelőző napokban és órákban. Ám a nyomozók, akik felfejtik, a való életben és a virtuális világban merre járt a támadó, még mindig nem jöttek rá, hogy mi lehetett a merénylő indítéka.

(A nyitóképen: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (j) Jim Jordannel, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnökével beszélget a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének második napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 16-án.)

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×