eur:
395.01
usd:
367.16
bux:
71465.94
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A 2024. február 27-i képen Robert Fico szlovák kormányfő érkezik a Visegrádi négyek (V4) prágai tanácskozására. Ficó 2024. május 15-én lőfegyveres incidensben megsebesült Nyitrabányán (Handlova) egy kihelyezett kormányülés után. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

A napokban a nyilvánosság elé állhat a maradandó sérüléseket elszenvedett Robert Fico

Robert Kaliňák szlovák miniszterelnök-helyettes szerint Robert Fico kormányfő a napokban a nyilvánosság elé állhat. Kaliňák ugyanakkor azt is közölte, hogy a szlovák miniszterelnöknek maradandó mozgásszervi sérülést okozott az ellene elkövetett merénylet.

Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes egy hétvégi politikai vitaműsorban beszélt arról, hogy a május 15-én meglőtt Robert Fico kormányfő állapota annyira javult, hogy aktívan részt tudott venni az uniós vezetők két héttel ezelőtti informális csúcstalálkozójának előkészületeiben, és fokozatosan közelít ahhoz, hogy teljes mértékben el tudja látni feladatát. "A közeljövőben, már a következő napokban lehet arra számítani, hogy Robert Fico miniszterelnök ismét felbukkan, és fokozatosan átveszi munkafeladatait" - jelentette ki a köztelevízióban Kaliňák. Azt viszont nem pontosította, hogy Fico videóüzenetben jelentkezik-e be, vagy személyesen lép a nyilvánosság elé.

A védelmi miniszter megjegyezte,

"nem állítható, hogy minden a tervek szerint ment volna, de az orvosok mindent megtesznek azért, hogy a miniszterelnök újra végezhesse munkáját, bár maradandó károsodást is szenvedett. Egy hasi lőtt seb után a hasüregi szervek egyszerűen nem működnek úgy, mint 17 vagy 30 évesen"

- mondta Robert Kaliňák, hozzátéve, hogy a kormányfő állapota még mindig nagyon kiszámíthatatlan. A védelmi miniszter közölte, hogy napi kapcsolatban van a miniszterelnökkel és személyesen is szoktak találkozni.

Robert Ficót az ellene május 15-én Nyitrabányán elkövetett merénylet után két hétig a besztercebányai kórházban kezelték, majd hazaszállították őt pozsonyi otthonába, és azóta otthoni kezelés alatt áll. Az őt ért támadás utáni első megszólalásában azt nyilatkozta, hogy június és július fordulóján szeretne visszatérni dolgozni.

A kormányoldal a merényletre reagálva kidolgozta a "lex merénylet" névre keresztelt törvénycsomagot, melyet múlt csütörtökön gyorsított eljárás keretében elfogadott a pozsonyi parlament. Az intézkedéscsomag célja a biztonsági helyzet javítása az országban.

A módosítás korlátozza a gyülekezés bizonyos formáit. A legfőbb közjogi méltóságok a meghatározott feltételek alapján élethosszig tartó életjáradékra és ingatlanra lesznek jogosultak.

Tilos lesz olyan személy lakóhelyének közelében tüntetni, akinek foglalkozása vagy funkciója összefüggésben van a gyülekezés céljával. Olyan területeken is tilos lesz gyülekezni, amely elsősorban lakhatásra szolgál a magánéletbe való beavatkozás és a lakókörnyezet nyugalmának megzavarása miatt. Ugyanakkor a tereken, parkokban, piactereken vagy más hasonló helyeken lehet gyülekezni.

Ezenkívül minden párt vagy mozgalom elnökének védelmet kell biztosítani, ha bekerültek a parlamentbe és képviselők, hacsak más funkció betöltése miatt már nincs biztosítva a védelmük. Rajtuk kívül a főügyész és az Alkotmánybíróság elnöke is védelmet kap. Az új törvény július 15-én lép érvénybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×