eur:
395.01
usd:
368.04
bux:
70343.29
2024. június 25. kedd Vilmos
Woman in front of the mall pushing shopping cart
Nyitókép: YorVen/Getty Images

Dübörög a bevásárlóturizmus a szlovák határ közelében, pünkösdhétfőn jöhet a csúcs

Megszaporodtak a magyar rendszámú autók a szlovák–magyar határhoz közel fekvő szlovákiai üzletközpontok parkolóiban. A Magyarországról érkező vásárlók megnövekedett számához az is hozzájárul, hogy három éve nem látott mélypontra esett vissza a drágulás üteme Szlovákiában.

A Magyarország és Szlovákia közötti bevásárlóturizmus a határ menti régiókban mindig is oda-vissza alapon működött. Rimaszombat, Párkány, Révkomárom, Nagymegyer – csak néhány a határhoz közel eső szlovákiai magyar városok közül, ahol az elmúlt hónapokban egyre több a határ túloldaláról érkezett vevő. A bevásárlóturizmus oka az olcsóbb élelmiszerárakban keresendő.

A magyarországi vásárlók közti tapasztalatcserére már egy Facebook-csoport is létesült, melynek taglétszáma idén március és április folyamán 60 ezerre duzzadt. A magyar vásárlók itt a szlovákiai üzletláncok árairól, akciós termékekről, pénzváltási lehetőségekről adnak egymásnak tippeket, ötleteket. A kétheti vagy havi rendszerességgel megejtett nagybevásárlás során a nyelvi akadályok sem jelentenek problémát, mivel a határhoz közel eső szlovák boltok szinte mindegyikében dolgozik szlovákiai magyar eladó, illetve pénztáros.

A Szlovák Statisztikai Hivatal május 14-én kiadott legfrissebb jelentése szerint három éve nem látott mélypontra esett vissza a drágulás üteme Szlovákiában. Ennek eredményeképpen az élelmiszerek nagy része fokozatosan olcsóbbá válik. Idén március végére az élelmiszer-kategóriák 40 százaléka lett olcsóbb, mint tavaly, ez az arány pedig meghaladja az európai uniós átlagot. A növényi olajok, a liszt, a tojás, valamint a friss és fagyasztott zöldségek legalább 10 százalékkal olcsóbbak, mint egy éve. Ha akció van Szlovákiában, akkor adott esetben akár másfél eurót – azaz 5-600 forintot – is meg lehet spórolni egyetlen doboz cigarettán is, mások a sörből vagy a sajtokból kiindulva számolnak hasonlóan.

Rastislav Čársky, a Szlovák Nemzeti Bank elemzője szerint az élelmiszerárak esése tovább folytatódhat, mivel az uniós mezőgazdasági termelők költségei is csökkenni kezdtek. „Ezt tükrözi a mezőgazdasági és nagykereskedelmi árak tízszázalékos éves szintű csökkenése. Hasonlóképpen a műtrágyaárak, mint a mezőgazdasági termelés jelentős költségei, 40 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. Az élelmiszer-termelői árak emelkedése is jelentősen mérséklődött, és az alacsonyabb költségek megmutatkoznak a fogyasztói árakban is” – jegyezte meg a jegybank elemzője.

A magyar bevásárlók száma általában hétvégén és a magyarországi munkaszüneti napokon emelkedik meg a leginkább. Mivel pünkösdhétfőn Magyarországon zárva tartanak az üzletek, Szlovákiában viszont ez az ünnep nem munkaszüneti nap, ezért ismét több vásárló érkezhet a határ túloldaláról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×