eur:
390.03
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2022. február 2-án. Hugi, a barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Húsvétkor sem pihentek a szlovák medvék

Már szinte hetente érkezik bejelentés medvetámadásról Szlovákiában, és a húsvéti hosszú hétvége sem telt el anélkül, hogy ne támadt volna ismét emberre a medve. Vasárnap délután a liptószentmiklósi járásban egy kutyát sétáltató házaspárnak kellett elmenekülnie a vadállat elől. Egy nappal korábban egy erdőben gombát kereső férfira támadt rá, aki fegyverével megsebesítette a medvét, melyet azóta sem találnak.

Csak néhány héttel azután, hogy Liptószentmiklóson öt embert megsebesített egy, a városba betévedt barnamedve, az elmúlt hétvégén újabb ragadozótámadásokról érkeztek bejelentések. Nagyszombaton egy gombázó férfit lepett meg a ragadozó a Zsolnai járásban. A férfi a turistaösvényről letérve, a sűrű erdőben kereste a gombákat, önvédelemből pisztolyával rálőtt az őt megkörnyékező medvére. A férfi nem sérült meg, a megsebesített medve azonban veszélyt jelenthet a helyiekre és a turistákra, ezért a környékbeli falvak lakóit is értesítették a helyzetről. Az állami természetvédelem munkatársai felhívták a lakosok figyelmét arra, hogy kerüljék a környéket. Kétnapos keresés után sem sikerült rábukkanni a sérült medve nyomára. A szakemberek szerint a könnyebb sérülést elszenvedett egyed visszahúzódott a sűrű erdőbe, s mivel a természetes élőhelyén történt a támadás, ezért nem szinantróp, vagyis emberek közé merészkedő állatról van szó. Ennél fogva nem tartanak attól, hogy megismétlődhet a támadás, sem attól, hogy az állat a faluba merészkedne.

Húsvétvasárnap ismét riasztás érkezett a természetvédőkhöz, a szombatival szögesen ellentétes körülmények között, egy turistaösvényen kutyáját sétáltató középkorú házaspárra rontott rá a vadállat. Mindössze hét kilométerre a lakott területtől. A pár a közeli menedékházba bújt el a felnőtt egyed elől. A medve menekülés közben megsebesítette a kerítésen átmászó férfi lábát. Az állami természetvédelemi hivatal fokozott óvatosságra intette a közeli Pribylina lakóit és az oda látogatókat.

A hivatal megállapítása szerint azért van ennyi medvetámadás, mert korábban hosszú ideig elhanyagolták a helyzet kezelését. A medvék márciusban és áprilisban ébrednek a téli álmukból, ekkor bocsaikkal együtt kimásznak a barlangokból. A természetvédők tárgyalásokat folytatnak a vadászterületek képviselőivel, hogy közös megoldást találjanak a problémás egyedek azonosítására és likvidálására. Folyamatosan figyelmeztetik az embereket arra, hogy legyenek óvatosak az erdőkben, ne térjenek le a turistaösvényekről, és keltsenek zajt maguk körül. Rossz látási viszonyok esetén, pirkadatkor és szürkületkor, valamint rossz időjárási körülmények között sem ajánlott erdőbe menni. Mindemellett az is fontos, hogy kerüljék a sűrű növényzettel benőtt, nem belátható helyeket. A szlovák kormány alkotmánymódosítással tenné lehetővé a községek területére tévedő medvék kilövését. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter szerint egy fél kilométeres kiterjedésű zónát alakítanának ki a falvak határában, és ha egy medve ezen belül merészkedik, akkor kilövik. Az alkotmánymódosításoz ellenzéki szavazatokra is szüksége lesz a kormánynak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×