eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Putting money in an envelope
Nyitókép: mjrodafotografia/Getty Images

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.

A történelmi csúcsokat döntögető infláció miatt tavaly több mint az ötödével, egész pontosan 21 százalékkal nőttek a szlovákiai családok húsvéti ünnepekkel kapcsolatos kiadásai az egy évvel korábbiakhoz képest. A gazdasági elemzők pedig idén sem kecsegtettek semmi jóval. A már így sem alacsony kiadások idén tovább nőttek, igaz, már nem olyan ütemben, mint tavaly.

„Az élelmiszerek közül főleg a majonéz, a tojás, a füstölt áru, a kenyér, illetve a szeszes italok és az üdítők drágultak” – mondta Jana Trogová, a Partners piackutató vállalat pénzügyi tanácsadója. A sütéshez szükséges alapanyagok 13 százalékkal drágábbak, mint egy éve, a többi élelmiszer átlagban 8 százalékkal. Húsvétkor egyetlen szlovák háztartásból sem hiányozhat a hímes tojásokkal, majonézes salátával, sonkával és egyéb finomságokkal megterített ünnepi asztal. A húsvéthétfő viszont a locsolók megvendégeléséről szól, amihez hozzátartozik az alkoholfogyasztás és a legkülönfélébb édességek is, nem beszélve a gyerekeknek járó készpénzről. Az előző évhez képest a tojáson kívül a füstölt áruk esetében is drágulás volt megfigyelhető. A hidegtálak és vendégváró falatok elengedhetetlen eleme a füstölt főtt kötözött sonka, ennek kilónkénti ára nagyjából 5 és 8 euró között mozgott. A számítások szerint az idei költségek, beleértve az utazást is, átlagban 306 euróra rúghatnak – ebbe beleszámították az alapanyagokat, a sütést-főzést, a megvendégelés költségeit és a locsolóknak adott pénzt is.

A fogyasztási szokásokat figyelembe véve elmondható, hogy évről évre egyre több szlovákiai bárányhús kerül a szlovák üzletekbe. „A 2018-as évi 8 ezer darab a tavalyi évben már 22 ezerre emelkedett” – tájékoztatott Richard Takáč földművelési miniszter, aki felszólította a lakosságot, hogy húsvét előtt a hazai bárányhúst is vásárolja a boltokban.

Igor Nemčok, a Szlovákiai Birka- és Kecsketenyésztők Szövetségének elnöke leszögezte, a szlovák bárányhús garantáltan jó minőségű és megfelelően ellenőrzik, a fogyasztók teljesen biztosak lehetnek benne, hogy friss és egészséges húst vásárolnak az ünnepekre. Az elmúlt évek trendjei azt mutatják, hogy főleg húsvét előtt nő meg a kereslet, de vannak tenyésztők, akik egész évben ezzel foglalkoznak, és nekik köszönhetően nő a juhtejtermelés is. A miniszter hozzátette, tárcája mindent megtesz, hogy emelkedjen a szlovák üzletláncok kínálatában a hazai bárányhús aránya, és emellett a közvetlen szövetkezeti értékesítés is bővüljön. A cél a kecske- és birkaállomány számának további növelése az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×