eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke beszédet mond az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján Révkomáromban 2022. szeptember 22-én. A fórumot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezte.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Szlovákiai államfőválasztás - Peter Pellegrini mellé áll a felvidéki magyar erő

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke az első kör győztesével, Ivan Korčok egykori külügyminiszterrel már nem is ül tárgyalóasztalhoz. Döntése néhány párttársát is meglepte.

Röviddel a múlt szombati elnökválasztás első köre után kiderült, hogy a Magyar Szövetség elsőként a második helyen végzett Peter Pellegrinivel tárgyal arról, támogatja-e a jelöltet a voksolás végső fordulójában. A szerdai egyeztetés után a két pártelnök közös sajtótájékoztatón jelentette be a pozsonyi parlament folyosóján, hogy Forró Krisztián, aki az államfőválasztáson 2,9 százalékkal a negyedik helyen végzett, Peter Pellegrini mellett teszi le a voksát az április 6-i második fordulóban.

„Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben, a jelenlegi körülmények között Pellegrini úr a legjobb választás Szlovákia számára” – jelentette ki a közös sajtótájékoztatón Forró Krisztián, aki a régiók fejlesztését, a nemzeti közösségek kapcsolatát és a béke fontosságát is hangsúlyozta.

Peter Pellegrini leszögezte, többször tárgyalt már Forró Krisztiánnal, ismerik egymást, és számos kérdésben, köztük a külpolitikát illető kérdésekben is hasonló az álláspontjuk. Egyetértenek az Ukrajnában zajló háborúval és a regionális különbségek felszámolásával kapcsolatban. A jelenlegi házelnök konkrét terveket is megfogalmazott, egyeztettek például egy új kórház építéséről Rimaszombatban, illetve a kétnyelvű közlekedési táblák kihelyezéséről is.

Peter Pellegrini célja államfőként is az lenne, mint házelnökként és korábbi miniszterelnökként.

„Valóban összekötni az embereket tekintet nélkül a nemzetiségükre, és éreztetni a magyar testvéreinkkel is, hogy az ország teljes jogú és teljes értékű állampolgárai, és olyan jól kell érezniük magukat, mint az ország többi részén élőknek” – hangsúlyozta az elnöki posztra pályázó Pellegrini.

Forró Krisztián újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az első fordulót megnyerő Ivan Korčoktól csak ígéreteket kaptak, de nem került sor konkrét lépésekre.

Ivan Korčok, aki az első körben 5 százalékkal kapott többet, mint Peter Pellegrini, a bejelentésre reagálva a közösségi oldalán azt írta, nagy elismerést érez a Szlovákiában élő magyarok iránt és bízik benne, hogy a Magyar Szövetség pártelnökének döntése ellenére megfontoltan és szabadon élnek a voksukkal. Szerinte a kormányoldal jelenlegi érdeklődése a magyarok iránt csak politikai számítás.

Forró Krisztián döntése néhány párttársát is meglepte. Mózes Szabolcs, a Magyar Szövetség elnökségi tagja szerint az egyezség az volt, hogy mindkét továbbjutóval tárgyalni fognak, majd ez alapján döntenek a kérdésben. Mózes azt is nehezményezte, hogy az elnökség tagjainak és a magyaroknak a közösségi portálról kellett tudomást szerezniük arról, hogy kit támogat a második fordulóban a párt elnöke.

„Így nem lehet hazardírozni egy párt jövőjével, sem a magyar emberek becsületével. A Magyar Szövetség nevében is elnézést kérek minden jóérzésű magyar embertől” – zárta bejegyzését Mózes Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×