eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Symbolic Signs Brexit
Nyitókép: Pusteflower9024/Getty Images

A brexit utóhatásai: csak szerény növekedéssel számol az Egyesült Királyság

A brexit lehúzza a brit gazdaságot és a károk az új kereskedelmi akadályok miatt tovább súlyosbodnak – figyelmeztet a brit kormány költségvetés felügyelősége. A hivatal a most bejelentett éves költségvetéshez – a brit politikai naptár egyik fő eseményéhez – időzítette elemzését.

Minden oldalról cincálják a brit pénzügyminiszter, Jeremy Hunt új költségvetését. A büdzsével szemben az a panasz, hogy ami kedvezményt egy helyen ad az adófizetőknek, azt máshol visszaveszi és még meg is toldja a terheket. Közben a brit gazdaság nem egy Aston Martin, hanem egy Mini Morris sebességével pöfög előre.

Ha ez nem lett volna elég, akkor a brit kormány saját szerve, a hangzatos nevű Költségvetési Felelősségi Hivatal lesújtó véleményt közölt az EU-kilépés okozta gazdasági hátrányokról:

a brexit lehúzza a gazdaságot és pár éven belül még súlyosabb lesz a hatása.

Az Egyesült Királyság GDP-je az idén szerény 0,8 százalékkal fog növekedni. Összehasonlításul: Kínában 5 százalék is gyenge bővülésnek számít. A következő négy évben a brit gazdaság növekedése évi két százalék körülire gyorsul. A költségvetési hivatal elemzésében hangsúlyozta: "a visszafogott beruházások, az energiaársokk és a brexit hatásai súlyosbítják a pénzügyi válság óta folyamatosan tapasztalható gyengeséget".

Az intézet várakozásai szerint a tavaly év végén recesszióba zuhant Nagy-Britannia fellendülését nagyrészt az biztosítja majd, hogy 2025 és 2028 között körülbelül két százalékkal pörög fel a háztartások fogyasztása. Az elemzés szerint tavaly őszhöz képest most magasabb lehet a családok rendelkezésre álló jövedelem, emellett erőteljesebben lassuló inflációt és alacsonyabb kamatlábakat jósol.

Úgy véli azonban, hogy az elkövetkező években Nagy-Britannia nettó kereskedelme csak "elhanyagolható mértékben járul majd hozzá a növekedéshez". Az előrejelzés szerint a következő években a kereskedelem mértéke továbbra is visszafogott lesz az Egyesült Királyság és a világgazdaság lassú növekedése, valamint a brexit folytatódó hatása miatt.

"2024 és 2028 között az export- és importvolumenek átlagos évi 0,3 százalékos, illetve 0,1 százalékos növekedésére számítunk"

– áll a jelentésben.

Az OBR azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság között 2020. december 30-án aláírt kereskedelmi és együttműködési megállapodás teljes körű végrehajtása az elkövetkező hónapokban "tovább növeli az EU-val folytatott árukereskedelem akadályait".

Mit jelent ez? Az egyezményt még nem teljeskörűen alkalmazzák, de 2024 áprilisától már fizikailag elkezdik ellenőrizni az EU-s importot és októbertől további vámnyilatkozatokra lesz szükség. "Arra számítunk, hogy a brexit teljes hatása több évvel eme akadályok teljes körű bevezetése után lesz érezhető" – közölték.

A brit kormány azonban nem hajlandó elismerni, hogy a brexit gazdasági károkat okoz, és azt hangsúlyozza, hogy a gazdaság jobban nő, mint egyes európaiak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×