eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Felpörgött a használt repülőgépek iránti kereslet - megvan rá a nyomós ok

A pandémia és a Boeing egyes modelljei körüli bajok miatt virágzik a világon a használt repülőgépek piaca. A 737 Max modell problémái miatt pedig úgy tűnik, tovább nő a kereslet a régebbi gépekre.

Meglepő, de a légitársaságok vadásznak a használt repülőkre. Az Avolon lízingcég szerint az ágazat számára már most is mintegy 3000 gép „hiányzik”.

Most, miután a levegőben szakadt ki egy MAX 9-es Boeing nyílászárója, a cég korlátozta a gyártást. Ennek nyomán a légitársaságok egyre inkább arra kényszerülnek, hogy hosszabb ideig tartsák üzemben a régebbi gépeiket. A fejfájást csak fokozza számukra, hogy a hajtóműhiánytól kezdve az ellátási láncok bajain át a világ számos részén hirtelen visszaesett utazási kedvig sok kellemetlenséggel szembesülnek.

"Ez csak súlyosbítja a kínálathiányt és kitolja azt az időpontot, amikor visszatérhetünk a kiegyensúlyozott piacra" - mondta George Dimitroff, a Cirium légiközlekedési elemző cég elemzője, aki új látja, hogy

minimum 2027-ig tartanak majd a nehézségek.

A légitársaságok magasabb árakat fizetnek, hogy biztosítsák a kereslet kielégítéséhez kellő méretű flottát, mert a nemzetközi felügyelőszerv szerint az idén rekordszámú, 4,7 milliárd utasra kell felkészülni - emlékeztet tudósításában a Reuters.

A kínálat szűkössége a héten Dublinban, a vezető lízcingcégek találkozóján is téma volt.

A szokásoktól eltérően most néhány légitársaság inkább megvásárolja az eddig bérelt gépeket, minthogy lízinghosszabbításról tárgyaljon - hangzott el a találkozó margóján. Ez annak a jele, hogy "a légitársaságok tudják, hogy a fennálló problémák nem fognak egyhamar megoldódni" - tette hozzá a forrás.

A világ polgári repülőgépparkjának több mint fele lízingelt gép. Ezeknek a gépeknek a bérleti árai már jóval a január 5-i Boeing-malőr előtt is emelkedtek.

A MAX-ot megelőző, 10 éves Boeing 737-800-asok tipikus bérleti díjai 2024 januárjában havi 220 ezer dollár körül voltak, szemben a 2023. januári 183 ezer dollárral és a 2022. évi 156 ezer dollárral.

A légi cégek tulajdonában lévő repülőgépek átlagéletkora 2024-ben 16 év volt, szemben a 2019-es 14 évvel. A gépeket jellemzően 25 évig használják, de ennél tovább is repülhetnek, és ugyanolyan biztonságosak, mint az új gépek, ha megfelelően karbantartják őket, mondják szakértők.

"A légitársaságok és a lízingcégek dönthetnek úgy, hogy befektetnek az idősebb repülőgépek karbantartásába, hogy azok még négy-öt évig működjenek" - mondta Andy Cronin, az Avolon vezérigazgatója, ami jó hír a karbantartó cégeknek.

Az utasszállító repülőgépek hiánya közben nehézségeket okoz a régebbi utasszállítókat megöröklő és átalakító légi áruszállító ágazatnak, amely értéke alapján a világkereskedelemben eladott termékek egyharmadát továbbítja.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×