eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Seattle, 2016. április 4.Az Alaska Airlines amerikai légitársaság által 2016. április 4-én közreadott képen a vállalat egyik Boeing 737-800-as utasszállító repülőgépe száll fel a Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtér kifutójáról a Washington állambeli Seattle-ben január 26-án. Az Alaska Airlines 2016. április 4-én bejelentette, hogy felvásárolja a főként belföldi, illetve mexikói járatokat üzemeltető Virgin America fapados légitársaságot. (MTI/EPA/Alaska Airlines/Ingrid Barrentine)
Nyitókép: INGRID BARRENTINE

Lehet izgulni: újra repülhetnek a hibás Boeingek

Négy csavar kihagyása okozhatta az Alaska Airlines repülőgépén azt a baleset, amikor a levegőben kiszakadt a használaton kívüli vészkijárat ajtaja. Az amerikai légügyi hatóság engedélyezi a problémás típus visszatérését az utasforgalomba.

A Boeing rentoni gyárában maradhatott el a négy biztosítócsavar elhelyezése, amely miatt az Alaska Airlines 737 MAX 9-ese repülés közben elhagyta az egyik nem használt vészkijáratát lezáró elemet – írja az airportal.hu.

A jelenlegi értesülések szerint az Alaska Airlines balesetében érintett 737 MAX 9-esről a Boeing rentoni gyárában eltávolították, majd később visszahelyezték a nem használt vészkijáratot lezáró "door plug" elemet. A négy biztosítócsavar visszahelyezése azonban elmaradt, a gép ennek ellenére átcsúszott az átadást megelőző ellenőrzéseken.

A viszonylag kis méretű csavarok tartják helyén door plugot, hogy ne tudjon elmozdulni a vészkijárati nyílás ajtókeretén lévő, a nyomáskülönbség okozta terhelést viselő 12 masszív rögzítőcsonkról. Az elem eltávolítását, majd visszaszerelését a rentoni gyárban megfelelően dokumentálni kellett volna, illetve a Boeing minőségellenőrének igazolnia kellett volna, hogy a visszahelyezés megfelelően megtörtént, ám ez a folyamatok hiányosságai miatt elmaradt.

Az értesülést a gyártó és a hatóságok sem kommentálták egyelőre, ám a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) korábban felvetette a rögzítőcsavarok hiányának lehetőségét. A testület eközben egy szakértőkből álló csapatot küldött a rentoni üzembe a dokumentációk átvizsgálására.

Az USA Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) szerdán jóváhagyta azt az átfogó ellenőrzési és karbantartási folyamatot, amelyet a földre parancsolt 171 darab Boeing 737 MAX 9 mindegyikén el kell végezni, majd az érintett repülőgépek újra üzembe állhatnak. Az Alaska Airlines ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az első példányok ellenőrzésével péntekre készül el.

Az FAA mindaddig nem engedélyezi a MAX típuscsalád gyártási rátájának növelését, amíg a gyártási és minőségi problémák fennállnak.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×