eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels.com

Világelső lett az Airbus

Nagy az Airbus megrenelésállománya: a légitársaságok sorban állnak a gépekért. A franciaországi központú európai gyártó növeli termelését, de a minőség az elsődleges szempont.

Az év első két hónapjában 79 repülőt szállított az Airbus, ebből 49-et februárban, és a termelés hónapról hónapra nőni fog az év hátralévő részében, elérve a 800 darabot, ami 65 repülővel több, mint tavaly.

Tavaly az Airbus 2094 kereskedelmi repülőre kapott megrendelést, főleg Ázsiából és más feltörekvő piacokról, elsősorban keskenytörzsű és közepes méretű gépekre. Ezzel a várólista 8598 darabra emelkedett, vagyis a jelenlegi gyártási szinten 10 évre való megrendelése van az immár világelső gyártónak, míg a Boeing csak 528 gépet szállított tavaly és 1576 új rendelést kapott – írja a novekedes.hu.

A Boeing esetében külön hátrányt jelent, hogy az amerikai légiközlekedési hatóság korlátozta az idei gyártást, mivel januárban egy ajtó leszakadt az Alaska Airlines egy Boeing 737 Max 9 típusú gépéről.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×