eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A dán légierő F-16 Fighting Falcon vadászgépei. Forrás: X / NEXTA
Nyitókép: Forrás: X / NEXTA

Szakértő: a török támogatásért amerikai vadászgép a jutalom

Ankara hamarosan hozzájuthat a régen áhított F-16-os vadászgépeihez. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint részben ennek köszönhetik a svédek, hogy a török parlament támogatta a NATO-tagságukat.

Az ankarai törvényhozás kedden megszavazta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, amelynek támogatását korábban két feltételhez kötötte. Egyrészt, hogy a svéd kormány akadályozza meg a Törökországban terrorcsoportoknak minősített szervezetek működését a skandináv országban, másrészt azt, hogy a csatlakozás támogatásáért a törökök megkaphassák Washingtontól a már korábban kért F-16-os harci repülőket − mondta a Tarik Demirkan az InfoRádióban.

A Türkinfo szerkesztője úgy véli, hogy az Ankara által kifogásolt szervezetek között voltak olyanok, amelyeket az Európai Uniónak is terrorszervezetnek kellett volna minősítenie.

Tarik Demirkan emlékeztetett rá, hogy az új vadászgépek, illetve a régiekhez való alkatrészek szállítását a washingtoni Kongresszus, a török–orosz kapcsolatok miatt, korábban megakadályozta. A szakértő elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő többször is beszélt Joe Biden amerikai elnökkel a vadászgépekről.

Tarik Demirkan szerint a tötök elnök valószínűleg csak akkor írja majd alá a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos parlamenti döntést, ha Washington hivatalosan is hozzájárul az F-16-osok és alkatrészeik szállításához. A szakértő azt is hozzátette: a skandináv ország csak akkor léphet be a NATO-ba, ha azt a katonai szövetség tagjai közül utolsóként a magyar parlament is jóváhagyja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×