eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Rheinmetall Press

Csúcsra pörgött a hadiipar: vannak, akik sokat profitálnak a háborúkból

A rekordszint közelében vannak a világ legnagyobb védelmi vállalatainak megrendelései a növekvő geopolitikai feszültségek, köztük az ukrajnai konfliktus miatt. A kormányok folyamatosan költenek fegyverekre, ezért a helyzet felkeltette a befektetők érdeklődését.

A Financial Times 15 védelmi konszern – köztük a legnagyobb amerikai vállalatok, a brit BAE Systems és a dél-koreai Hanwha Aerospace – megrendeléseit elemezte. Ebből kiderült, hogy 2022 végén – a legutolsó olyan időpontban, amikor teljes évre vonatkozó adatok álltak rendelkezésre – az együttes rendelésállományuk 777 milliárd dollár volt, szemben a két évvel korábbi 701 milliárd dollárral.

A tendencia 2023-ban is folytatódott. Az idei év első hat hónapjában – a legutóbbi rendelkezésre álló átfogó negyedéves adatok szerint – a vállalatok összesített rendelésállománya 764 milliárd dollár volt, ami a kormányok folyamatos megrendeléseivel tovább duzzasztotta a jövőbeni termelésüket – írja a brit üzleti lap. A folyamatos költekezés felkeltette a befektetők érdeklődését.

Az iparág részvényeinek indexe az elmúlt egy évben 25 százalékkal emelkedett.

Az európai Stoxx repülőgépipari és védelmi részvényindex értéke ugyanebben az időszakban több mint 50 százalékkal nőtt.

Mindez azt tükrözi, hogy a befektetők várakozásai szerint a kormányok magasabb védelmi kiadásai tartósak maradhatnak. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet tájékoztatása szerint

a világ összes katonai kiadása reálértéken 3,7 százalékkal nőtt 2022-ben, és új csúcsra, 2240 milliárd dollárra emelkedett.

Európában a katonai kiadások 30 éve a legmeredekebb éves növekedést produkálták, mivel a kormányok lőszert és harckocsikat rendeltek meg, hogy feltöltsék az Ukrajnának küldött adományok által kimerített nemzeti készleteket.

A Financial Times elemzése arra is kitér, hogy a dél-koreai Hanwha Aerospace kapta a legmagasabb arányú megrendeléseket: a 2020-as 2,4 milliárd dollárról 2022 végére 15,2 milliárd dollárra emelkedett a megrendelésállománya. Az ázsiai ország legnagyobb fegyvergyártója, a K–9 önjáró harckocsit gyártó vállalat jelentősen profitált az Ukrajnával kapcsolatos megrendelésekből, különösen Lengyelországból.

Dél-Korea az elmúlt két évben a jelentős exportmegrendelések miatt feljebb ugrott a fegyverexportőrök rangsorában, különösen a kelet-európai országoktól. 2022-ben már a világ kilencedik legnagyobb fegyvereladója volt, a 2000-es 31. helyezéssel szemben.

A német Rheinmetall harckocsigyártó szintén profitált az ukrajnai háború nyomán megnövekedett hadi kiadásokból és két év alatt megduplázódtak a megrendelései. A magasabb kiadások nem mind Ukrajnához kapcsolódnak.

Nick Cunningham, az Agency Partners elemzője szerint a megrendelések egy része megelőzte Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját. Az új megrendelések beérkezése ellenére számos európai és amerikai védelmi vállalatnak nehézséget okoz a termelési kapacitás jelentős növelése az ellátási lánc tartós zavarai és a munkaerőhiány közepette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×