eur:
389.78
usd:
359.14
bux:
66331.2
2024. február 26. hétfő Géza
Rumen Radev bolgár elnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/John Thys

Az elnök lestoppolta az Ukrajnának szánt harcjárműveket - vita Bulgáriában

A bolgár elnök megvétózta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) adományozásáról kötött megállapodást, amelyet a szófiai törvényhozás november 22-én hagyott jóvá.

Az államfő sajtószolgálatának hétfői közlése szerint Rumen Radev úgy véli, hogy a bolgár határőrségnek és a mentőknek szükségük van ezekre a járművekre.

"Az Ukrajnának szánt páncélozott szállító harcjárműveket a bolgár határ őrzésében és a lakosság katasztrófák és balesetek esetén történő megsegítésében lehetne felhasználni.

A bolgár állampolgárok életének és egészségének kell a legfőbb prioritásnak lennie"

- mutatott rá az elnök, aki a megállapodást újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

Korábban a 240 tagú parlament képviselői 152-57 arányban jóváhagyták a megállapodást.

Az ukrán félnek olyan páncélozott szállító harcjárműveket kellett volna biztosítani, amelyeket a bolgár belügyminisztérium nem használ - összesen mintegy száz PSZH-t, valamint pótalkatrészeket. Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

A járművek többsége használaton kívül volt rossz műszaki állapotuk miatt, raktárakban tárolták őket, és a kormány szerint - az ellenzék vádjaival ellentétben - az adomány nem gyengíti Bulgária védelmi képességeit.

A bolgár parlament szeptemberben már jóváhagyott egy használaton kívüli SZ-300-as rakétavédelmi rendszerekből álló adományt.

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia - többnyire harmadik országok finanszírozásával - 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×