eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
E-learning online education or internet  encyclopedia concept. Open laptop and book compilation in a classroom. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Az elmúlt harminc év legnagyobb oktatási sztrájkja zajlik Csehországban

Hatalmas sztrájkot tartottak hétfőn a cseh szakszervezetek. A munkabeszüntetésben több ezer szakszervezeti tag, mintegy egymillió alkalmazott vett részt. Az iskolák több mint 70 százaléka sztrájkolt, amire az elmúlt 30 évben nem volt példa. Petr Fiala kormányfő szerint a szakszervezeteknek nincs okuk sztrájkolni, és politikai indíttatásúnak tartja az akciót.

A szakszervezetek a kormány általuk elhibázottnak vélt döntései miatt hirdettek egész napos sztrájkot. Tiltakoznak a konszolidációs csomag és a nyugdíjreform, a drága energia, a magas infláció és az oktatási ágazat finanszírozásának hiánya ellen. A sztrájkhoz több száz vállalat, néhány hivatal és az oktatási intézmények mintegy 74 százaléka csatlakozott. František Dobšík, az iskolai szakszervezet elnöke úgy tájékoztatott, hogy

országszerte 7200 óvodában, általános és középiskolában szünetelt a tanítás.

A pedagógusok és az oktatásban dolgozók részéről ilyen mértékű munkabeszüntetésre 30 éve nem volt példa Csehországban.

Az iskolák azért tiltakoznak, mert úgy vélik, hogy a kormány nem teljesíti a programnyilatkozatát, amelyben az oktatást prioritásként jelölte meg. „Az oktatásban dolgozó emberek – a takarítóktól, gondnokoktól, szakácsoktól, tanároktól, pszichológusoktól, pedagógusoktól és iskolaigazgatóktól kezdve – ezt másképp látják, és ezt a munka teljes vagy részleges felfüggesztésével, illetve a támogatásuk kifejezésével tették egyértelművé” – mondta František Dobšík.

Petr Baierl, az egyetemi szakszervezet elnöke megerősítette, hogy az egyetemek kiállnak az iskolai szakszervezetek követelései mellett, és 13 karon egyórás figyelmeztető sztrájkkal támogatták őket. „Az oktatás az óvodáktól a főiskolákig tart – mindannyian egymás mögött állunk, és egységben vagyunk” – tette hozzá.

Mikulaš Bek oktatási miniszter elnézést kért a szülőktől, akiknek kellemetlenséget okozott a hétfői sztrájk. „Elnézést kérek, amiért a gyerekek a kormány, a szakszervezetek és a sztrájkolók közti vita túszaivá váltak” – fogalmazott. A tárcavezető nyílt levélben biztosította a szülőket arról, hogy a kormány nem tervez olyan drasztikus megszorításokat, amelyek veszélyeztetnék gyermekeik oktatásának minőségét.

Petr Fiala miniszterelnök hétfőn reggel azt mondta, nem tudja, mit akarnak elérni a szakszervezetek a tiltakozással, amikor azok a dolgok, amelyek ellen tiltakoznak, már eldőltek, és a kormánynak nincs hová meghátrálnia. A kormányfő úgy fogalmazott, megérti, hogy sem a konszolidációs csomag, sem a nyugdíjreform nem váltott ki tapsot a szakszervezeteknél, ennek ellenére mindkét intézkedés bevezetésére szükség volt a kormány részéről.

„Nem veszem el senkitől a sztrájkoz való jogát. Mindig kész vagyok tárgyalni, de nem nyomás alatt és nem ebben a légkörben”

– hangsúlyozta Petr Fiala, aki politikai indíttatásúnak tartja a sztrájkot. Azt állítja, hogy az akció mögött Jozef Středula, a Cseh-Morva Szakszervezeti Szövetség elnöke áll. Středula az év elején indult a cseh államfőválasztáson, végül egy másik jelölt javára visszalépett.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×