eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) és Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat és az X közösségi médiaplatform tulajdonosa nyilvános beszélgetésen vesz részt Londonban 2023. november 2-án, a mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól tartott bletchley-i nemzetközi konferencia zárónapján. A brit kormány a világ első globális MI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg az angliai Bletchley-ben tartott kétnapos rendezvényt.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Tolga Akmen

A világ készüljön fel a legrosszabbra! - üzente Elon Musk

Ezt a vészjósló figyelmeztetést küldte a héten zajlott mesterséges intelligencia-szabályozási csúcsról a Tesla, az X és a Space-X feje. Rishi Sunak brit kormányfő rendezvényén megjelent az amerikai alelnök is, akit "el kellett dugni" a palesztinpárti tüntetők elől.

A Rishi Sunak által a Londonhoz közeli Bletchley-parkba – a második világháborús legendás kódfejtők központjába – összehívott találkozón 28 ország írt alá egy új egyezményt a mesterséges intelligencia szabályozásáról.

A sztárvendégek sorában ott volt a megkerülhetetlen Elon Musk.

"A világnak a legjobbat kell remélnie, de a legrosszabbra kell felkészülnie" – mondta egy interjúban. A Tesla és az X tulajdonosa, aki már korábban is aggodalmának adott hangot a mesterséges intelligencia növekedésével és az emberiségre jelentett potenciális fenyegetéssel kapcsolatban, a csúcstalálkozó csütörtöki befejezése után találkozott Sunakkal.

Előtte elmondta: "Egy kis félelem valószínűleg bölcs dolog... az én személyes véleményem az, hogy a mesterséges intelligencia legalább 80 százalékban valószínűleg hasznos és talán 20 százalékban veszélyes, bár ez jelenleg nyilvánvalóan spekulatív.

A legrosszabb forgatókönyv lehet rendkívül rossz, de úgy gondolom, hogy alacsony a valószínűsége."

Kamala Harris amerikai alelnök – akit Sunak a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián fogadott és akit a hátsó ajtón kellett kimenekíteni a főutcán tüntető palesztinpárti aktivisták miatt – még keményebben fogalmazott. Ő azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia „létében fenyegetheti” az emberiséget.

Rishi Sunak elismerte, hogy "senki sem tudhatja biztosan, hogy milyen kockázatokkal járhat, de az emberek azt mondták, hogy olyan kockázatokat jelenthet, mint a világjárványok vagy a nukleáris háborúk".

"Még ha ez csak egy kis lehetőség is - és ezzel kapcsolatban bizonytalanság van, mert sok szakértő szerint ez távolról sem fog bekövetkezni -, mivel ez egy ilyen jelentős kockázat, helyes, hogy az olyan vezetők, mint én, lépéseket tesznek országaink védelme érdekében" – fejtegette.

A csúcson ott voltak az Amazon, a Meta, a Google és a Microsoft képviselő is. A megnyitó beszédet III. Károly király mondta el, aki szerint „ha felismerjük a mesterséges intelligencia kimondatlan előnyeit, akkor együtt kell dolgoznunk a jelentős kockázatok miatt is”.

"A mesterséges intelligencia egyre nagyobb sebességgel halad előre olyan modellek felé, amelyek egyes előrejelzések szerint meghaladhatják az emberi képességeket, sőt az emberi értelmét is.

"Egyértelműen szükséges annak biztosítása, hogy ez a gyorsan fejlődő technológia biztonságos maradjon, és mivel nem ismeri a nemzetközi határokat, ez a feladat nemzetközi koordinációt és együttműködést igényel"

- hangzott el.

Ennek ellenére sem Joe Biden, sem a Kazahsztánba utazó Macron francia elnök, sem a kanadai és német vezetők nem voltak jelen, ahogy természetesen a kínai és az orosz elnök sem. Ám ami nagyobb jelentőségű: Peking a 28 ország között aláírta a közös kommünikét, ami megalapozhatja a további közös munkát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×