eur:
392.66
usd:
361.97
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
MIG-29 Fighter plane cockpit closeup
Nyitókép: ermingut/Getty Images

Az EU még nem térítette meg az Ukrajnába küldött szlovák MiG-ek árát

Az Európai Unió még mindig nem fizette ki Szlovákiának a MiG-29-es vadászgépei átadásáért járó összeget. A védelmi minisztérium összegzése szerint Szlovákia közel 700 millió eurós katonai támogatást nyújtott Ukrajnának. Németországból közben újabb két Leopard harckocsi érkezett északi szomszédunkhoz. Ezekkel együtt már hat Leopardja van a szlovák hadseregnek.

A pozsonyi kormány idén február és május között az összes – szám szerint 13 – MiG-29-es vadászgépét átszállította Ukrajnába, de az ezért járó uniós kompenzáció még nem érkezett meg. A szlovák védelmi minisztérium szerint azonban hamarosan erre is sor kerül. Mária Precner, a tárca szóvivője szerint az eddig Ukrajnának nyújtott katonai felszerelés és hadászati eszközök összértéke 673 millió euró. „Az Európai Békekeretből egyelőre 82 millió eurót kapott Szlovákia” – közölte a szóvivő. Ennek ellenére a védelmi tárca azt hangsúlyozza, hogy az unió által átfizetett összeg „annak megbecsülése, hogy Szlovákia támogatja a megtámadott Ukrajnát, és szorosan együttműködik a nemzetközi partnereivel”.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy tizenöt Leopard 2A4-es típusú harckocsit kap Németországtól azért, hogy szovjet gyártmányú gyalogsági páncélosait is átadta Ukrajnának. A tizenötből újabb két harckocsi hétfőn érkezett meg a tőketerebesi 14. harckocsizászlóaljhoz. Ezekkel együtt már hat Leopard szolgálja a szlovák hadsereget, a többi kilencnek év végéig kellene megérkeznie.

A Szlovákiába érkező harckocsik nem tartoznak a legmodernebbek közé, ráadásul nem új, hanem felújított járművekről van szó, de ezek a Leopard 2-es széria legelterjedtebb típúsai.

Az országnak jelenleg egyetlen nehézharckocsidandárja van, melyet 31 darab szovjet gyártmányú T-72-es tank alkot. A 15 Leopard harckocsi összértéke 225 millió euró. Augusztusban egyúttal megérkezett a tankok mellé járó muníció is. A német csomag pedig a katonák képzését is tartalmazza, az első csoport már teljesítette is a nyolchetes kiképzést.

Szlovákia korábban szintén kapott 225 millió euró értékben Mantis légvédelmi rendszert. A Mantis előtt Patriot rendszereket állomásoztattak a keleti országhatár közelében – azért cserébe, hogy Szlovákia átadta egyetlen nagy hatótávolságú S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának –, ám a Patriot rakétákat azóta visszaszállították Németországba. A Mantis légvédelmi rendszer bár egy modern automata rendszer, nem nagy hatótávolságú, hanem alacsonyan repülő támadóeszközök ellen képes megvédeni a szárazföldi bázisokat. A kapott csomag két rendszert tartalmaz, ami hat automata fegyverállásból, két radarállomásból és egy parancsnoki központból áll, plusz háromszáz kilométeres hatótávolságú megfigyelő radarból.

A körkép hírportál információi szerint a hadsereg további 200 millió euró értékben kap az amerikaiaktól gyalogsági páncélosokat. Az Egyesült Államok ráadásul felajánlotta a lehetőséget Viper támadóhelikopterek beszerzésére az Ukrajnának átadott MiG-ekért cserébe. Jaroslav Naď korábbi szlovák védelmi miniszter azt állította, hogy 100 millió eurót kellene a helikopterekhez hozzáfizetni, friss információk szerint ez az összeg mára 380 millió euróra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×