eur:
387.75
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Fotó: felvidek.ma
Nyitókép: felvidek.ma

Németország újabb államnak ad ajándékba légvédelmi rendszert

Németország két Mantis légvédelmi rendszert szállít Szlovákiának, ezzel erősítik meg az Ukrajnával közös keleti határ védelmét. Szlovákia ingyenesen kapja meg a rendszert – tájékoztatott az ország védelmi minisztériuma.

"A modern rendszerek beszerzéséről szóló megállapodás az Ukrajnának nyújtott feltétlen támogatásunk elismerése. Ez egy színvonalas és viszonylag korszerű rendszer, amelyet Szlovákia a jó kétoldalú kapcsolatok alapján kap” – fogalmazott Jaroslav Naď ügyvezető szlovák védelmi miniszter a Mantis légvédelmi rendszer Szlovákiába való telepítésével kapcsolatban. A tárcavezető úgy tájékoztatott, hogy a rakétarendszer értéke összesen közel 120 millió euró, de Szlovákia ajándékként kapja azt Németországtól.

Jaroslav Naď közölte, hogy a rendszert teljes egészében szlovák katonák fogják működtetni, és a hadsereg állandó felszereléséhez fog tartozni. A következő hónapokban kiképezik a szlovák katonákat a rendszer használatára. „A Mantis teljesen automatizált légvédelmi fegyverrendszer, amelyet szárazföldi objektumok, például katonai bázisok védelmére terveztek a rakéta-, tüzérségi támadások és pilóta nélküli drónok támadásának elhárítására” – közölte Martina Kakaščíková, aki ugyancsak megerősítette, hogy Szlovákia ingyen és hosszú távra kapja az eszközöket a németektől.

A minisztérium tájékoztatása szerint a két rendszer nyolc automata fegyverállást, két radarállomást és egy parancsnoki állást tartalmaz. A felszerelés része egy 100 kilométeres hatótávolságú megfigyelő radar is. Németország az afganisztáni bázisok védelmére fejlesztette ki a Mantist, Afganisztánban egészen a közelmúltig szolgáltak német katonák. Azt, hogy Szlovákia megkapja a légvédelmi rendszert, a védelmi minisztérium tisztségviselői jelentették be Christine Lambrecht akkori német védelmi miniszter tavaly decemberi szlovákiai hivatalos látogatása során.

A szlovák védelmi tárca vezetője elmondta, hogy a Mantis rendszer Szlovákiának ajándékozása és az Ukrajnának szánt segélycsomag nem függ össze. Jaroslav Naď szerint arról még tárgyalnak, hogy mit tartalmaz majd ez a csomag. Megismételte, hogy ha a régebbi szlovák tankokat Ukrajnába szállítanák, azokat más tankokkal kellene pótolni. Hozzátette,

mindent, amit eddig Ukrajnának adott Szlovákia, uniós forrásokból visszafizettek, vagy más felszereléseket adtak helyette.

Eduard Heger Szlovákia ügyvezető kormányfője a múlt heti brüsszeli uniós csúcstalálkozó után jelentette be, hogy Szlovákia tárgyalást kezd a MiG-29-es vadászgépei átadásáról Ukrajnának. A vadászgépek átadását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte Szlovákiától. Az ellenzéki Smer azonban alkotmányba ütközőnek tartja az ügyvivő miniszterelnök vadászgépek átadására vonatkozó ígéretét. Robert Fico, a Smer elnöke azzal érvel, hogy a decemberben megbukott és ügyvezető feladatokat ellátó kormánynak nincs jogköre arra, hogy lényegi kül- és belpolitikai kérdésekben döntsön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×