eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Egy szlovákiai döntés következményei: Észak felé már nem engedhet tovább annyi migránst Magyarország

A szlovák belügyminisztérium szerint a szlovákiai ellenőrzéseknek és a szomszédos országokban bevezetett hasonló intézkedéseknek van megelőző hatása, csökkent a Magyarországról érkező migránsok száma. A Szlovákia bejelentette, hogy november 3-ig meghosszabbítja az ellenőrzéseket a magyar határon, majd Csehország és Lengyelország is jelezte, hogy kitolja a határellenőrzés időpontját.

A magyar határ ideiglenes ellenőrzését október 5-én vezette be a szlovák kormány, miután Lengyelország, Csehország és Ausztria is ellenőrzéseket kezdett a Szlovákiával közös határán. A szlovák kormány szerdán november 3-ig meghosszabbította a magyar határ ellenőrzését, amit eredetileg október 14-ig vezetett be. Az ellenőrzés célja továbbra is az, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen Szlovákiába, akik az országon keresztül más uniós államokba akarnak eljutni. Az ellenőrzéseket ugyanúgy végzik, mint eddig, a határ teljes hosszán, rugalmasan reagálva a biztonsági helyzet alakulására.

A belügyminisztérium szerint a szlovákiai ellenőrzéseknek és a szomszédos országokban bevezetett hasonló intézkedéseknek van megelőző hatása,

csökkent a Magyarországról érkező migránsok száma.

Az év 39. hetében 2500 illegális migránst regisztráltak a hatóságok, a 40. héten már csak 1900-at. Martin Sklenár szlovák védelmi miniszter megerősítette, hogy a hadsereg továbbra is részt vesz a határ ellenőrzésében, és a rendőr-főkapitányság igényei szerint naponta 500 katonát tud rendelkezésre bocsátani.

„Tekintettel arra, hogy bevezettük a határon a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, most az illegális migránsok az ország több pontján összpontosulnak. Ezt a helyzetet pedig a hidegre forduló időjárás miatt is kezelnünk kell” – mondta Ódor Lajos miniszterelnök.

A legtöbb migránscsoport jelenleg Pozsonyban tartózkodik,

ahol szombat óta a tranzitmigrációval kapcsolatos rendkívüli helyzet van érvényben. A szlovák belügyminisztérium ideiglenes szálláshelyeket épít a menekültek számára. A tárca takarókat és ágyakat szállít, és készen áll arra, hogy szükség esetén növelje a kapacitást. Első lépésben körülbelül tíz olyan teljes felszereltségű mobilház épül, ahová a menekültek átköltözhetnek.

Egymásból következő döntések

Szlovákia mellett Csehország és Lengyelország is hasonló döntést hozott a határellenőrzésről: mindkét ország kormánya november 2-ig meghosszabbította a Szlovákiával közös határszakasz ellenőrzését.

Vít Rakušan cseh belügyminiszter szerint erre azért van szükség, mert az október 13-án lejáró intézkedés egyelőre nem vezetett a helyzet javulásához.

„Nem szeretnénk, hogy Csehország mintegy ösztönözze a migránsokat, hogy rajta keresztül próbálkozzanak Nyugatra jutni, ezért mi is húsz nappal meghosszabbítjuk az határellenőrzéseket” – indokolta az intézkedést a cseh belügyi tárca vezetője.

Vít Rakušan szerint az elmúlt tíz napban a csehek közel 44 ezer személyt ellenőriztek a szlovák határon és 283 illegális migránst szűrtek ki. A cseh rendőrök 12 embercsempészt is őrizetbe vettek, akik ellen büntetőeljárást indítanak.

A visszaállított határellenőrzések eddig 53 millió cseh korona, azaz mintegy 850 millió forint pluszkiadással jártak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×