eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott képen lángol egy olajtároló az oroszországi Belgorodban 2022. április 1-jén, miután a légtérbe behatoló két ukrán helikopter csapást mért a létesítményre. Ez az első ismertté vált, orosz területen végrehajtott ukrán légicsapás.
Nyitókép: MTI/AP

"Menjenek le a pincébe vagy fedezékbe" - így zajlik egy diverzáns ukrán támadás Oroszország ellen

Az eheti behatolási kísérlet után több, Ukrajnával határos orosz települést is tűzérségi támadás ért – mondta a Belgorodi körzet kormányzója. Emiatt két faluban áram nélkül maradtak az emberek. A helyi hatóságok az ukrán hadsereget vádolják az akciókkal.

  • „Lövik Sebekino körzetében Novaja Tavolzsanka falut, lövik Gvajvoronszk körzetében Dorogoscs és Moscsenoje falut, menjenek le a pincébe!”
  • „Ma reggel 9:45-kor lelőttek egy repülőgép típusú pilótanélküli repülő szerkezetet a Belgorodi körzet felett”.
  • „Lövik Tyisanka falut, menjenek le a pincébe vagy fedezékbe!”

Ilyen üzenetekkel indult az Ukrajnával határos Belgorodi körzetben azoknak a helyieknek a napja, akik a GO31 Telegram-csatornáról kapják a híreket.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó – ugyancsak a Telegramon – azt írta, hogy Tyisanka faluban az ukrán tűzérség megrongálta az elektromos vezetékeket és ezért ez a falu és a szomszédos Sahovka tanya áram nélkül maradt.

Egy nappal korábban az ukrán területről már többször átcsapott és jelentős részben orosz szélsőjobbosokból verbuvált Oroszország Szabadsága Légió közölte, hogy „harcokat folytat a Belgorodi körzet területén”. „Folytatjuk házunk kitakarítását a putyini mocsoktól” – írták még.

Az állítólagos támadók továbbá közölték: egy napot töltöttek az orosz körzetben, „és teljesítettük az összes kitűzött célt, az összes légiós ép és egészséges. Az ellenség állományában és technikájában is veszteségeket szenvedett”.

A helyi orosz hatóságok azonban tagadták, hogy behatoltak volna a területükre, de elismerték, hogy „összecsapás volt a határ mentén” és hogy a

„határőrök és más biztonsági erők csatát vívtak a határon”.

A kommünikét azután adták ki, hogy elterjedt a híresztelés: egy ukrán diverzánscsoport hatolt be Sztaroszelje és Tyerebreno falvakba.

Moszkvában, a védelmi minisztérium még csak nem is kommentálta a hírt, hasonlóan ahhoz, ahogy korábban is hallgatott a Kreml a határkörzetben történt incidensekről. A minisztérium csak annyit közölt, hogy az ukrán oldalról drónnal akartak támadni, de azt „megsemmisítette a tűzérség”.

Az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és az Oroszország Szabadsága Légió nevű formációk először májusban hatoltak be a Belgorodi körzetbe, majd júniusban is, azt állítva, hogy megöltek legkevesebb 14 orosz katonát.

Az Ukrajna elleni invázió kezdete óta az orosz határrégiók többször is tűzérségi tűz és dróntámadások alá kerültek, az utóbbi hónapokban pedig gyakoribbá váltak a Kijev-párti fegyveres formációk behatolásai. A Brajnszki körzetből például augusztusban és szeptemberben három ilyen incidensről adtak hírt. Ukrajna tagadja, hogy köze lenne ezekhez a csoportokhoz és azt állítja Putyin-ellenes orosz partizánokról van szó.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×