eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP

Nagy-Britannia terrorszervezetté nyilvánítja a Wagner zsoldoscéget

Ha elfogadják az erről szóló javaslatot, akkor illegális cselekmény lesz a csoport támogatása.

A brit belügyminisztérium kezdeményezésére várhatóak az Iszlám Állam és más erőszakos terrorcsoportok közé veszik fel Nagy-Britanniában az orosz Wagner félkatonai vállalatot.

Szerdán került a brit parlament elé egy rendelettervezet, ami illegálissá teszi az orosz csoportban lévő tagságot vagy annak támogatását az Egyesült Királyságban. A csoport 2022 februárja óta kiemelkedő szerepet játszik az ukrajnai orosz invázióban, szól az érvelés. Brutális büntető-módszerei mellett arról hírhedt, ahogy hatalmas emberáldozatok árán elfoglalta a kelet-ukrajnai Bahmut városát. Emellett aktívan részt vett a szíriai, a Közép-afrikai Köztársaságbeli, a szudáni és a líbiai konfliktusokban is.

A brit belügyminisztérium közölte, hogy a csoport betiltását a 2000. évi, terrorizmusról szóló törvény alapján kezdeményezik, „a szervezet tevékenységének jellege és mértéke, valamint a külföldön élő brit állampolgárokra jelentett fenyegetés miatt”.

Suella Braverman belügyminiszter mindehhez azt fűzte hozzá: „a Wagner egy erőszakos és pusztító szervezet, ami Vlagyimir Putyin Oroszországának katonai eszközeként működött külföldön.

Amíg Putyin rezsimje eldönti, hogy mit kezdjen ezzel, az általa létrehozott szörnyeteggel, addig a Wagner folyamatos destabilizáló tevékenysége tovább szolgálja a Kreml politikai céljait.

Teljesen egyszerűen fogalmazva, ezek az emberek terroristák, és ez az eltiltó végzés világossá teszi ezt az Egyesült Királyság jogrendszerében. A Wagner részt vett fosztogatásokban, kínzásokban és barbár gyilkosságokban. Ukrajnában, a Közel-Keleten és Afrikában folytatott műveletei fenyegetést jelentenek a globális biztonságra. Ezért tiltjuk be ezt a terrorszervezetet, valamint továbbra is segítjük Ukrajnát, ahol csak tudjuk, az Oroszország elleni harcban" – indokolta a lépést.

A javaslatot azonban csak jóval azután nyújtották be, hogy a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin a múlt hónapban repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Vele együtt halt meg a csoport több vezetője és mostanra kétségessé vált, hogy egyáltalán fennmarad-e a szervezet.

A brit jogi lépés nyomán elkobozhatóvá válik a szervezet vagyona és bűncselekménnyé válik a Wagner melletti szimpátia kifejezése és jelképeinek nyilvános kihelyezése.

A büntetés akár 14 év börtön, illeve 5 ezer angol font bírság lehet.

Emellett a döntés lehetőséget ad ukrán és más állampolgároknak, hogy Nagy-Britanniában kártérítési pereket indítsanak a csoport ellen.

A brit belügy több parlamenti képviselő nyomására cselekedett. Korábban a munkáspárti ellenzék árnyék-külügyminisztere azt követelte, hogy a kormány tiltsa be a Wagnert arra hivatkozva, hogy „felháborító atrocitásokért felelős Ukrajnában és szerte a világon”.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×