eur:
381.9
usd:
354.01
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszországba akkreditált nagykövetek megbízóleveleinek átadási ünnepségén a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov

Így említette meg Vlagyimir Putyin a Wagner-vezért

Putyin részvétét fejezte ki és „tehetséges” embernek nevezte Prigozsint, aki „elkövetett néhány súlyos hibát az életben”.

Egy nap hallgatás után megtörte a csendet Vlagyimir Putyin orosz elnök és reagált volt szövetségese, Jevgenyij Prigozsin állítólagos halálhírére. Annak ellenére, hogy a Wagner zsoldoscég vezére júniusban lázadást szított, Putyin méltatta Prigozsint – bár sok kommentátor azzal vádolja, hogy bosszút állt rajta.

„Jevgenyij Prigozsint a 90-es évek eleje óta ismerem, komplikált élete volt” – mondta többek között a nem túl lesújtottnak tűnő orosz elnök az egykor „szakácsának” nevezett vállalkozó állítólagos halálhíréről.

Bár a 100%-os bizonyíték egyelőre még késik és Putyin sem adott konkrét megerősítést, szavai szerint ő már halottnak tartja a hírek szerint repülőgép-katasztrófában odaveszett Wagner-alapítót.

Putyin részvétét fejezte ki, „tehetséges” embernek nevezte Prigozsint, aki „elkövetett néhány súlyos hibát az életben”. Viszont eredményeket ért el magának és a közjónak, „amikor erre kértem – például az elmúlt hónapokban” – utalt arra, hogy Prigozsin zsoldosai vették be pusztító és véres harcok árán az ukrajnai Bahmut városát.

Az elnök még annyit tett hozzá, hogy „tájékoztatták a nyomozásról, amely mindenre kiterjedő lesz és végig viszik azt”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×