eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Wagner-logós zászlót feszítenek ki egy rögtönzött emlékhelyen férfiak Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának emlékére a szentpétervári Wagner-székház előtt 2023. augusztus 24-én kora reggel. Előző nap az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij Wagner Utkint, a csoport parancsnokát szállító magánrepülőgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Őrizetbe vették a Wagner egyik parancsnokát

Az egyik Wagner-alakulat alapítóját és parancsnokát vették őrizetbe Finnországban az ukrán kormány kérésére a múlt hónapban - közölték pénteken az orosz magánhadsereg zsoldosaihoz köthető közösségimédia-csatornák.

A zsoldoshadsereg Ruszics nevű alegysége a Telegramon Jan Petrovszkij néven, a Ruszics "élharcosaként", illetve alapító tagjaként és vezetőjeként azonosította a letartóztatott férfit. Egykori alakulatának közlése szerint Petrovszkij, akit a Wagner számos tagja mellett tavaly szankciókkal sújtott az Európai Unió és az Egyesült Államok, 2014 óta harcolt Ukrajnában. Július 20-án tartóztatták le vízumszabálysértés miatt, és most kiadhatják Kijevnek.

Az nem világos, hogy Petrovszkij miként tudott belépni Finnországba, miközben az Európai Unió szankciói alatt áll.

A Helsinki melletti Vantaa kerületi bírósága várhatóan meghosszabbítja Petrovszkij előzetes letartóztatását a finn nemzeti nyomozóiroda kérésére - közölte egy bírósági tisztviselő. Hozzáfűzte:

a nyomozó hatóság terrorcsoport tevékenységében való részvétel, valamint a terrorizmus támogatásának gyanújával kérte a Voislav Torden nevet is használó férfi őrizetbe vételét

- mondta a tisztviselő.

A Ruszics a Telegramon a Petrovszkij letartóztatására vonatkozó ukrán kérés egy részét is közzétette. A RIA orosz állami hírügynökség a helsinki orosz nagykövetség értesülésére hivatkozva a nap folyamán korábban azt közölte, hogy Ukrajna kérésére Finnországban őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt, és lépéseket tesznek a konzuli segítségnyújtás érdekében.

A Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin szerdán életét vesztette, miután magánrepülőgépük tíz fővel a fedélzeten tisztázatlan körülmények között lezuhant a tveri régióban, Oroszországban.

A valaha Norvégiában élő Petrovszkij ismert szélsőjobboldali aktivista, aki még az ukrajnai konfliktus kezdetén, 2014-ben közreműködött a nyíltan neonáci Ruszics-egység létrehozásában.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×