eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Jevgenyij Prigozsin parókában, álszakállal. Forrás: X / President-Elect Toguro
Nyitókép: Forrás: X / President-Elect Toguro

Prigozsin és a hasonmásai - lehet hogy nem is ő zuhant le a géppel

Jevgenyij Prigozsin furcsa és felemás módon megerősített halálhírét ugyanolyan találgatások övezik mint az általa alapított Wagner-csoport júniusi fegyveres lázadása utáni ténykedését, melynek során látszólag büntetlenül mozoghatott Oroszországban. Az elméletek egyike az, hogy hasonmásokat alkalmazhatott.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, a júniusi „mini-puccs” után Jevgenyij Prigozsin fényűző szentpétervári otthonában tartott házkutatás során érdekes dolgok kerültek el. Nemcsak bizarr képek a parókát viselő Prigozsinról, hanem különböző, más nevekre kiállított, de Prigozsin fényképével ellátott útlevelek is.

A Wagner-alapító állítólagos halálhíre után elterjedt, hogy két magángépe volt a levegőben (de csak az egyik zuhant le), továbbá, hogy a moszkvai reptér magángép terminálján ugyan kamerák is rögzítik az utasokat, de a gépbe való beszállás előtt esetleg helyet lehet cserélni. A BBC orosz adása most egy olyan történetet járt körbe, amely szerint Prigozsin esetleg hasonmásokat alkalmazhatott és megemlíti bizonyos Ruszlan Junuszov esetét, aki Jevgenyij Prigozsinra változtatta a nevét és most börtönben ülve pereskedik, hogy visszakapja a régit.

A Komi köztársaságban egy bíróság elutasította Jevgenyij Viktorovics Prigozsin kerestetét, akik megtámadta Pecsora város anyakönyvi hivatalának elutasító határozatát a névváltoztatási kérelméről – közölte a BBC orosz adása.

A férfit szabadlábon még Ruszlan Junuszovnak hívták, ám 2018-ban felvette a Wagner-alapító nevét,

majd rablásért börtönbe került. Régi személyazonosságát csak a börtönből való szabadulás után tudja majd visszakapni. Korábban a bíróság elutasította az elítélt Prigozsin ama kérelmét is, hogy enyhítse "az Orosz Föderáció különleges katonai műveletének végrehajtásával összefüggésben" kapott büntetését.

Junuszov-Prigozsin egy jaroszlavli faluban született, egy Specnaz-kommandóban szolgált, majd biztonsági őrként dolgozott. Két évvel később kapta meg a Prigozsin nevére kiállított igazolványt - írja a Fontanka orosz ellenzéki oldal. A bíróságon kifejtette, hogy "tevékenységének jellege miatt változtatta meg a vezetéknevét, keresztnevét és apai nevét", de konkrét okokat nem árult el.

Aztán került börtönbe, hogy 2018-ban egy maszkos csoport tagjaként és magát FSZB-tisztnek kiadva kriptoszámlája felfedésére és védelmi pénz kifizetésére kényszerített egy vállalkozót, ami után egy szibériai fegyenctelepre került. Abban az évben azonban nemcsak ő lett a Wagner-alapító névrokona, hanem Dmitrij Alekszejev szentpétervári cégvezető is, akit 2020-ban Leonyid Kraszavin követett. Ő is egy cég, büntetett előéletű főnöke volt. Még ez előtt, Prigozsin Concorde Management nevű cégének főnöke, bizonyos Dmitrij Utkin lett.

Az ő neve teljesen megegyezik a Wagner második emberéével – aki hírek szerint szintén a most lezuhant gépen utazott.

A második Utkin három hónapig volt cégfőnök, majd újabb nevet vett fel. 2021-ben lettországi források szerint a valódi Prigozsin álnéven, hamis útlevéllel járt az EU-ban. Júliusban a New York Times írta meg, hogy Pentagon-illetékesek szerint Prigozsin hasonmásokat használhat fel, hogy elleplezze mozgását.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×