eur:
379.06
usd:
348.56
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Jevgenyij Prigozsin parókában, álszakállal. Forrás: X / President-Elect Toguro
Nyitókép: Forrás: X / President-Elect Toguro

Prigozsin és a hasonmásai - lehet hogy nem is ő zuhant le a géppel

Jevgenyij Prigozsin furcsa és felemás módon megerősített halálhírét ugyanolyan találgatások övezik mint az általa alapított Wagner-csoport júniusi fegyveres lázadása utáni ténykedését, melynek során látszólag büntetlenül mozoghatott Oroszországban. Az elméletek egyike az, hogy hasonmásokat alkalmazhatott.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, a júniusi „mini-puccs” után Jevgenyij Prigozsin fényűző szentpétervári otthonában tartott házkutatás során érdekes dolgok kerültek el. Nemcsak bizarr képek a parókát viselő Prigozsinról, hanem különböző, más nevekre kiállított, de Prigozsin fényképével ellátott útlevelek is.

A Wagner-alapító állítólagos halálhíre után elterjedt, hogy két magángépe volt a levegőben (de csak az egyik zuhant le), továbbá, hogy a moszkvai reptér magángép terminálján ugyan kamerák is rögzítik az utasokat, de a gépbe való beszállás előtt esetleg helyet lehet cserélni. A BBC orosz adása most egy olyan történetet járt körbe, amely szerint Prigozsin esetleg hasonmásokat alkalmazhatott és megemlíti bizonyos Ruszlan Junuszov esetét, aki Jevgenyij Prigozsinra változtatta a nevét és most börtönben ülve pereskedik, hogy visszakapja a régit.

A Komi köztársaságban egy bíróság elutasította Jevgenyij Viktorovics Prigozsin kerestetét, akik megtámadta Pecsora város anyakönyvi hivatalának elutasító határozatát a névváltoztatási kérelméről – közölte a BBC orosz adása.

A férfit szabadlábon még Ruszlan Junuszovnak hívták, ám 2018-ban felvette a Wagner-alapító nevét,

majd rablásért börtönbe került. Régi személyazonosságát csak a börtönből való szabadulás után tudja majd visszakapni. Korábban a bíróság elutasította az elítélt Prigozsin ama kérelmét is, hogy enyhítse "az Orosz Föderáció különleges katonai műveletének végrehajtásával összefüggésben" kapott büntetését.

Junuszov-Prigozsin egy jaroszlavli faluban született, egy Specnaz-kommandóban szolgált, majd biztonsági őrként dolgozott. Két évvel később kapta meg a Prigozsin nevére kiállított igazolványt - írja a Fontanka orosz ellenzéki oldal. A bíróságon kifejtette, hogy "tevékenységének jellege miatt változtatta meg a vezetéknevét, keresztnevét és apai nevét", de konkrét okokat nem árult el.

Aztán került börtönbe, hogy 2018-ban egy maszkos csoport tagjaként és magát FSZB-tisztnek kiadva kriptoszámlája felfedésére és védelmi pénz kifizetésére kényszerített egy vállalkozót, ami után egy szibériai fegyenctelepre került. Abban az évben azonban nemcsak ő lett a Wagner-alapító névrokona, hanem Dmitrij Alekszejev szentpétervári cégvezető is, akit 2020-ban Leonyid Kraszavin követett. Ő is egy cég, büntetett előéletű főnöke volt. Még ez előtt, Prigozsin Concorde Management nevű cégének főnöke, bizonyos Dmitrij Utkin lett.

Az ő neve teljesen megegyezik a Wagner második emberéével – aki hírek szerint szintén a most lezuhant gépen utazott.

A második Utkin három hónapig volt cégfőnök, majd újabb nevet vett fel. 2021-ben lettországi források szerint a valódi Prigozsin álnéven, hamis útlevéllel járt az EU-ban. Júliusban a New York Times írta meg, hogy Pentagon-illetékesek szerint Prigozsin hasonmásokat használhat fel, hogy elleplezze mozgását.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Abban bízunk, hogy a nehezén talán már túl vagyunk, de azért még nem engedhetjük el a gazdaság és a hazai ingatlanpiac válságos, recessziós állapotáról szóló jelzőket. Az optimistábbak már 2024 második felében a kilábalást látják, de jelenleg továbbra is igaz, hogy limitált a befektetési tranzakciót, az üresedési ráta emelkedik, és olyan „villámcsapásokra” is gyorsan kell reagálnunk az irodapiacon, mint a mesterséges intelligencia hozta esetleges munkaerő-leépítés egyes szektorokban. Egy év telt el és rengeteg piaci mozgás indult el azóta, hogy Mazsaroff Kata visszatért a Colliers Magyarországhoz, mint a cég első magyar és első női vezetője. Mindenről is kérdeztük, ami most az iroda-, vagy a munkaerőpiacon fejtörést okozhat egy vezetőnek, egy tanácsadónak, egy ingatlanfejlesztőnek vagy akármelyik sokat látott ingatlanpiaci szakértőnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×