eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: X/Daily Mail

Dugódíjbotrány Londonban: a tanknak nem kell fizetnie

Az utóbbi időben éles bírálatok érik London főpolgármesterét az úgynevezett alacsony emissziós zóna kiterjesztéséért. Az úgynevezett ULEZ elleni akciók szintet léptek, amikor a hétvégén egy tank hajtott át a londoni utcákon – amelynek viszont nem kell behajtási díjat fizetnie.

A polgári engedetlenség egészen vad formákat ölt Londonban, ahol a fosszilis üzemanyagok elleni útlezárások után az ellentábor tüntetői is hallatnak magukról.

Sadiq Khan főpolgármester sokak által gyűlölt, alacsony emissziós behajtási zónája, az ULEZ a téma. Némelyek a hónap végén kiterjesztendő övezetet figyelő kamerákat rongálnak meg és az olajellenes aktivistákhoz hasonlóan fékezik a forgalmat.

Arra azonban kevesen számítottak, hogy egy tank is nyomatékot adjon az emissziós zóna ellenzői érveinek. Pénteken egy Abbot önjáró löveg gurult végig a belvárosi Soho utcáin. Mint kiderült – szerencsére –, harci cselekményekre képtelen páncélos egy vállalkozó 300 darabos gyűjteményéből származik. Nick Mead arra specializálódott, hogy pénzes ügyfeleknek árul különleges élményt, ez alkalommal egy üzletember kapta születésnapi ajándéknak – potom hatezer fontért – a tankos kirándulást.

Bár arról nincs hír, hogy ő az ULEZ ellen tiltakozott volna így, kommentátorok rávilágítottak az abszurd helyzetre: az 1964-ben hadrendbe állított eszköz „veteránautóként” van regisztrálva, és így szabadon behajthat az alacsony emissziós zónába. Azoknak a londoniaknak a jóval kevésbé szennyező dízelmeghajtású furgonjai és kocsijai viszont, amelyeket 2015 előtt regisztráltak, a hónap végétől már a nemkívánatos kategóriába kerülnek. Gazdáiknak naponta 12 és fél font, azaz 5600 forint díjat kell majd fizetniük a város egész területén.

Sadiq Khan főpolgármester azzal érvel, hogy évente 400 londoni hal meg a légszennyezés miatt. A napokban azonban botrányba keveredett, mert napvilágra került e-mailekből kiderült, hogy egyrészt hatalmas adófizetői pénzeket költött arra, hogy a nézeteit alátámasztó tudományos kutatásokat finanszírozzon. Másrészt amikor a tudósok mégsem tudtak az irányvonalat egyértelműen támogató anyagokat produkálni, akkor emberei megpróbáltak nyomást gyakorolni rájuk.

A City Hallt, a londoni főpolgármesteri hivatalt az akasztotta ki, amikor megjelent egy tanulmány, amely szerint az eredeti – és csak London központját magában foglaló – emissziós zóna kevesebb, mint három százalékkal csökkentette a levegőben a nitrogén-dioxid szintjét.

Ezek után Khan helyettese, Shirley Rodigues e-mailek sorában bírálta a patinás Imperial College kutatócsoportját – amely amúgy 800 ezer fontot kapott a polgármesteri hivataltól –, hogy miért nem száll szembe egyes médiumoknak a kutatási eredményekről szóló, szerinte félrevezető állításaival. A kutatóknak a hivatallal szimpatizáló vezetője megígérte, hogy segít „mérsékelni a kárt”. A főpolgármester-helyettes még bele is javított az amúgy az ő oldalukon álló professzor sajtóközleményébe: „az ULEZ jelentős egészségügyi előnyökkel jár” kifejezést arra javasolta kicserélni, hogy „az ULEZ drámai módon csökkentette Londonban a légszennyezést”.

Az alacsony emissziós zóna olyan fontos politikai témává vált, hogy a Munkáspárt emiatt veszített el egy közelmúltbeli időközi választást egy londoni kerületben. Khan főpolgármester ugyanis a párt tagja, bár már az ellenzék vezére is figyelmeztette, hogy politikájával túllőhet a célon.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×