eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen orosz 122 milliméteres BM-21-es Grad rakétavetővel tüzelnek a Zapad-2021 (Nyugat-2021) fedőnevű orosz-fehérorosz közös stratégiai hadgyakorlaton a Nyizsnij Novgorod térségében lévő mulinói gyakorlótéren 2021. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Ismét tiltólistára került néhány orosz állampolgár

Három új névvel bővült a cseh nemzeti szankciós lista. A cseh kormány Borisz Obnoszov orosz üzletembert és két rokonát bünteti a lépéssel. A tiltólistára került személyek fegyvereket gyártanak az orosz hadseregnek. Prágában pedig lefújták Anna Netrebko világhírű orosz operaénekesnő októberre tervezett prágai fellépését.

Újabb nevek kerültek fel Csehország saját szankciós listájára. Ezúttal Boris Obnosovot és egy vele rokonságban álló házaspárt, Rostislav és Olga Zorikovot súlyt ezzel az intézkedéssel a Fiala-kormány.

Obnosov az orosz állami tulajdonú Taktikai Rakétafegyverek Vállalat (KTRV) vezérigazgatója, ami fegyvereket gyárt és szállít az orosz hadseregnek. A Zorikov házaspár pedig a rokoni kapcsolatnak köszönhetően részesül a vállalat bevételeiből.

„Ezek a személyek vagy részt vesznek a Vlagyimir Putyin rezsimje számára történő fegyvergyártásban, vagy részesülnek az ilyen tevékenységből származó bevételekből” – tájékoztatott Peter Fiala cseh miniszterelnök.

Jan Lipavský külügyminiszter szerint az ártatlan ukránokat megölő rakéták gyártása mögött álló orosz oligarchának szembe kell néznie a következményekkel.

„Csakúgy, mint azoknak, akik a halálkereskedelemből származó pénzért élvezik a luxust Csehországban”

– tette hozzá a cseh diplomácia vezetője.

A cseh külügy szerint a három orosz állampolgárnak több luxusingatlanja és autója is van Csehországban, Zorikovék pedig az iRozhlas hírportál információi szerint állandó lakhellyel is rendelkeznek az országban. A cseh szankciós listára való felvétel az illető vagyonának befagyasztásával jár, továbbá azzal, hogy az ilyen személynek tilos a Cseh Köztársaságba belépnie vagy ott tartózkodnia. A legújabb nevek mellett Kirill moszkvai pátriárka és Vlagyimir Jevtusenko orosz üzletember és fia is szerepel a cseh szankciós listán.

Az cseh büntetések egy másik fajtája az orosz művészvilágot is érinti, a rendezők ugyanis lefújták Anna Netrebko világhírű orosz operaénekesnő októberre tervezett prágai fellépését.

„A koncertből sajnos politikai ügy lett. A fellépés lemondására közös megegyezéssel került sor”

– mondta Alena Kunertová, a koncertet szervező ügynökség képviselője. Vlastimil Ježek, a prágai Vigadó részvénytársaság igazgatója pedig elmondta, hogy megállapodtak a művésznővel, hogy inkább engednek a politikai nyomásnak, és ő sem kér kártérítést a rendezőktől, noha a koncertre elővételben gyakorlatilag minden jegy elkelt.

Az Ausztriában élő orosz operaénekesnő tervezett prágai fellépése ellen a cseh főváros önkormányzatát alkotó koalíció pártjai tiltakoztak. Jiří Pospíšil főpolgármester szerint Anna Netrebko támogatója Vlagyimir Putyinnak, rajta van az ukránok szankciós listáján, ezért fellépése Prágában nemkívánatos. A koncert lemondását helyes döntésnek tartja. „A szabadságáért harcoló Ukrajna fontos partnerünk, nem hagyhatjuk cserben” – tette hozzá Prága főpolgármestere.

(Címlapképünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×