eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Vilnius, Lithuania - February 16 2022: Flag of NATO, European Union and Ukraine waving together in the sky
Nyitókép: Michele Ursi/Getty Images

Úgy tűnik, csalódás lesz a héten induló NATO-csúcs Ukrajnának

Miközben Kijev lelkes szomszédai – a baltiak és Lengyelország – mielőbb a szövetségben akarják látni az országot, egyik legnagyobb szövetségese késlelteti a felvételét. Zelenszkij elnök azt mondta: reméli, hogy konkrét menetrendet kap.

Joe Biden amerikai elnök közölte: Ukrajna felvételét csak azután lehet mérlegelni, hogy véget ért az Oroszország által indított háború.

Az elnök vasárnap indult Európába. A vilniusi NATO-csúcs előtt a hétfői napirendben szerepel egy Nagy-Britannia-i megálló és egy találkozó III. Károly királlyal. A protokoll-eseménynek tűnő megbeszélés ellenére már Biden indulása előtt világos volt, hogy a britek szerint ő fúrta meg Ben Wallace védelmi miniszter NATO-főtitkári esélyeit – azért, mert a britek erősködtek, hogy ki kell képezni az ukrán pilótákat az F–16-os vadászgépek használatára, de erről nem konzultáltak Washingtonnal.

Biden nem csak a brit jelöltet blokkolta, de úgy tűnik – egyelőre – Ukrajna NATO-tagságát is. „Szerintem nem áll készen a tagságra” – mondta a CNN-nek adott interjújában. „Szerintem nincs egyetértés a NATO-n belül, hogy befogadjuk-e Ukrajnát most, egy háború közepén a NATO-családba” – fogalmazott.

Hozzátette még azt is, hogy

korai megmondani és szavazni róla, amikor más feltételeknek is eleget kell tennie (Kijevnek), például a demokratizálódás témakörében.

Biden elmondta: hosszan beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a témáról és megígérte, hogy a Fehér Ház ugyanúgy fegyverrel látja el és garantálja Ukrajna biztonságát, ahogy Izraellel is teszi.

„Szerintem egy racionális útvonalat kell kijelölnünk Ukrajnának, hogy meg tudjon felelni a tagság követelményeinek” – mondta és jelezte, hogy a távolabbi jövőben Ukrajna bizonyosan csatlakozik, mert a NATO a nyitott ajtók politikáját követi.

Fenntartásai vannak Németországnak is az ukránok esetében említett „gyorsított felvételi procedúra” miatt, a briteknek viszont nincsenek.

A korábban konkrét meghívóra számító Zelenszkij ukrán elnök közölte: immár nem számít arra, hogy országa a háború vége előtt beléphetne a szövetségbe, de reméli, hogy „világos jelzést kap” az eheti csúcson, hogy hazáját fel akarják venni.

A heti program szerint Biden még hétfő este indul Vilniusba. Szerdán beszédet mond a helyi egyetemen.

Az elnök felemás kommunikációjára példa, hogy míg nyíltan kimondja: egyelőre nem akarja hogy Ukrajnát felvegyék az Észak-Atlanti Szövetségbe, zöld utat adott a roppant ellentmondásos és több, mint 100 ország által betiltott kazettás bombák ukrajnai exportjának.

Ide tartozik, hogy közben Erdogan török elnök jelezte Bidennek: Törökország szerint Svédország még mindig nem lehet NATO-tag, mert bár történt haladás, zavarja, hogy általa terrorszervezetnek nevezett kurd csoportok szabadon tüntethetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×