eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést tart nemzetközi hírügynökségek képviselőivel a minszki hivatalában 2023. július 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Moszkvát nem foglalkoztatja Prigozsin holléte?

Jevgenyij Prigozsin nincs fehérorosz területen. Továbbá: Minszk nem akar senkit megtámadni, de ha őt éri támadás, akkor akár taktikai atomfegyvert is bevethet. Ez derült ki Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatóján, ahová a távolból is meginvitált újságírókat.

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország erős embere, avagy elnöke is szereti a nagy asztalokat, akárcsak szövetségese, Vlagyimir Putyin. De az övé legalább kerek és körbe lehet ülni. Ehhez az asztalhoz invitálta újságírók kis körét, köztük a BBC moszkvai, általában 700 km-rel távolabb dolgozó tudósítóját. A rendezvény tehát korántsem volt egy „normál” sajtótájékoztató és az időkeret sem; bő 3 és fél óráig tartott.

Lukasenka itt közölte az újságírókkal, hogy a két héttel ezelőtti, oroszországi Wagner-puccskísérlet utáni alku ellenére, a magánkatonai szervezet harcosai nincsenek az országában. Ahogy főnökük, Jevgenyij Prigozsin sincs. Magáról Jevgenyij Prigozsinról, akinek nevét párszor elrontotta, a következőket mondta:

„Ő Szentpéterváron van. Vagy talán a reggel már Moszkvába repült, vagy talán máshová. De nincs Fehéroroszországban.”

Ami enyhén szólva bizarr, mert Prigozsin az állítólagos alku szerint fehérorosz száműzetésbe vonult volna, és emberei többé nem vehettek volna részt az ukrajnai háborúban. A vádakat ejtették ellene, pedig a wagneresek lelőttek több orosz helikoptert és egy parancsnoki irányító gépet is, minimum két tucat – de egyes állítások szerint közel kétszer ennyi – pilóta halálát okozva. Maga Lukasenka állította azt néhány napja, hogy Prigozsin az országában tartózkodik.

Egy hete még olyan – műholdképekre alapozott hírek terjedtek el –, hogy Fehéroroszországban egy 15 000 harcos fogadására alkalmas sátortábor jelent meg.

Lukasenka arról nem beszélt, hogy az elméletileg általa tető alá hozott, Prigozsinnal kapcsolatos alku összeomlott volna. Viszont a BBC kérdésére, hogy a wagneresek országából támadhatják-e meg Ukrajnát, azt mondta, hogy

hazája nem támad meg senkit, de ha védekeznie kell, akkor nagyon gyorsan fog válaszolni.

Még azt sem zárta ki, hogy a területén tárolt taktikai orosz atomfegyverrel, hiszen „Ukrajna is külföldi fegyverekkel harcol, mert a sajátjai elfogytak.”

Prigozsin hollétéről megszólalt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, aki szerint

Moszkva „nem követi a mozgását”.

Viszont követni próbálja a NATO: „elég sokat utazik” – közölte Jens Stoltenberg főtitkár, de nem mondott több részletet. Hozzátette: előkészületeket láttak, hogy nagyszámú Wagner-harcost helyezzenek el Fehéroroszországban.

Közben az orosz médiába kiszivárogtak a Prigozsin előkelő szentpétervári házában talált fegyverek, aranytömbök hamis útlevelek és parókák képei; vélekedések szerint az utóbbiak viselésével akarta álcázni magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×