eur:
389.41
usd:
361.49
bux:
68418.28
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Prigozsin háza. Forrás:Twitter/Michael A. Horowitz
Nyitókép: Forrás:Twitter/Michael A. Horowitz

Paróka, álszakáll, kórterem és még sok elképesztő dolog – ezt találták Prigozsin kastélyában

A kudarcba fulladt Wagner-lázadás vezetőjének rezidenciáján számos meglepő dologra bukkantak az orosz titkosszolgálat emberei.

A pazarul berendezett kastélyban számos meglepetés érte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB kommandósait. Arra számíthattak, hogy jócskán lesznek majd fegyverek és készpénz, de azt még ők sem sejtették, hogy egy intenzív terápiás betegszobát is találnak majd. Úgy látszik, Prigozsin készült egy ellene irányuló merényletre, és minden olyan egészségügyi felszerelést felhalmozott a kastélyában, amire a túléléshez szüksége lehet.

Prigozsin házának betegszobája. Forrás: Twitter/Boris Little
Prigozsin házának betegszobája. Forrás: Twitter/Boris Little

A zsoldosvezér kétségtelenül kedvelhette a luxust, hiszen a képek alapján a háza is drága, bár nem kimondottan ízléses módon volt berendezve.

Prigozsin házának egyik szobája. Forrás: Twitter/Boris Little
Prigozsin otthonának egyik szobája. Forrás: Twitter/Boris Little

A kastély egyik nappaliját elnézve biztosak lehetünk benne, hogy a zsoldosvezér nem sajnálta a pénzt a lakberendezésre.

Prigozsin házának egyik nappalija. Az biztos, hogy a berendezésnél a pénz nem nem számított. Forrás: Twitter/Boris Little
A nappali, amelynek a berendezésnél a pénz biztosan nem nem számított. Forrás: Twitter/Boris Little

Természetesen a házban a testedzés számára is biztosították a feltételeket. A medence, ha nem is olimpiai méretű, de azért nem egy pancsoló.

Prigozsin házának úszómedencéje. Forrás: Twitter/Sasha White
Prigozsin házának úszómedencéje. Forrás: Twitter/Sasha White

Ám ha a zsoldosvezérnek vagy családtagjainak csak egy kis pezsgőfürdőzéshez támadt kedve, akkor sem kellett elmenni otthonról.

Prigozsin házában a pezsgőfürdő. Forrás: Twitter/Sasha White
Prigozsin házában a pezsgőfürdő. Forrás: Twitter/Sasha White

Egyébként a szerényen csak "fürdőszárnynak" nevezett épületrésztől nem messze található a helikopter-leszállóhely, ahol Prigozsin egyik saját forgószárnyasa parkol.

A berendezésnél is érdekesebb azonban az, amit az FSZB kommandósai találtak a házban. A fegyverek és rengeteg készpénz mellett volt egy szekrény tele parókákkal és álszakállakkal, amelyekkel a zsoldosvezér külföldi útjain igyekezett álcázni magát.

Parókák Prigozsin házában. Forrás:Twitter/Angry Cossack
Parókák Prigozsin házában. Forrás:Twitter/Angry Cossack

A Wagner csoport vezére természetesen szereti az egyenruhákat. Több olyan fénykép is volt a házban, amelyeken Prigozsin más országok hadseregeinek uniformisában feszít.

Prigozsin a líbiai hadsereg uniformisában. Forrás: Twitter/ LX
Prigozsin líbiai uniformisban. Forrás: Twitter/ LX

Külföldi útjairól származó emlékfotókra is bukkantak a nyomozók. Ezen a Szíriában készült képen levágott fejeket örökített meg Jevgenyij Prigozsin. A Wagner csoport fő működési területe a Közel-Kelet és Afrika országai, de az orosz zsoldosok jelen vannak Dél-Amerikában is.

Szíriai
Szíriai "emlék" levágott fejekkel. Forrás:Twitter/Dr. Khaled Alfaiomi

Utazásaihoz Prigozsin nemcsak álszakállt és parókákat használt, hanem hamis útleveleket is. Ezekből ugyancsak volt jó néhány a szentpétervári házban.

Prigozsin hamis útlevelei. Forrás: Twitter/daikibokougeki
Prigozsin hamis útlevelei. Forrás: Twitter/daikibokougeki

A most megtalált úti okmányok egyikével Prigozsin alteregója 2020-ban Litvániába utazott, hogy ott botrányt okozzon. Ezt a Reuters jelentette a litván titkosszolgálatra hivatkozva.

Fegyverekből és lőszerből sem volt hiány a kastélyban. Ezek között persze nemcsak orosz gyártmányúak akadtak.

Fegyverek és lőszer, amiket Prigozsin kastélyában voltak. Forrás:Twitter/ EUobserver
Néhány a Prigozsin kastélyában lefoglalt fegyverek és lőszerek közül. Forrás:Twitter/ EUobserver

Természetesen az FSZB rengeteg készpénzre és aranyra is bukkant Prigozsin holmijai között. Vlagyimir Putyin nemrég ismerte el, hogy az orosz állam éveken keresztül, mindenféle szerződés nélkül, lényegében "zsebből" finanszírozta a Wagner csoport működését. Nyilván ebből csípett le valamennyit Prigozsin.

Nagy mennyiségű készpénz és arany tömbök is voltak a zsoldosvezér otthonában. Forrás:Twitter/okcgen.marketing
Nagy mennyiségű készpénz és arany tömbök is voltak a zsoldosvezér otthonában. Forrás:Twitter/okcgen.marketing

A zsoldosvezérről sok mindent el lehet mondani, de azt nem hogy szerény, visszahúzódó ember lenne. Rendszeresen büszkélkedik saját vélt és valós érdemeivel, amelyeket azonban hivatalosan nem nagyon ismertek el eddig. Ez persze cseppet sem zavarja, mert ha a Kreml nem tünteti ki, akkor majd ő dekorálja saját magát.

A házkutatás alkalmával előkerült egy olyan zakó, amelyen a legmagasabb orosz állami kitüntetések sorakoztak. Természetesen ezek egyikével sem jutalmazták még Prigozsint. A kitüntetések viszont eléggé hasonlítanak azokhoz, amikkel Prigozsin legangyobb ellenfele, Szergej Sojgu védelmi miniszter rendelkezik.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter gazdagon dekorált díszegyenruhában. Forrás:Twitter/Volodymyr Tretyak
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter gazdagon dekorált díszegyenruhában. Forrás:Twitter/Volodymyr Tretyak

Bár Sojgu csak egyszer kapta meg a lemagasabb állami elismerést, az Oroszország Hőse kitüntetést. A Wagner vezér viszont mindjárt hármat is a saját mellére biggyesztett a képen legfelül látható aranycsillagokból.

A kitüntetésekkel gazdagon díszített zakó. Azonban az érdemrendek egyike sem valódi. Legfelül az Oroszország Hőse címe aranycsillagai. Forrás:Twitter/RealPolitik
A kitüntetésekkel gazdagon díszített zakó. Azonban az érdemrendek egyike sem valódi. Legfelül az Oroszország Hőse cím hamis aranycsillagai. Forrás:Twitter/RealPolitik

Egyébként eddig még senki sem kaphatta meg háromszor ezt az érdemrendet. A kitüntetés elődjét, a Szovjetunió Hőse címet ellenben négyszer is átvehette az egykori kommunista pártfőtitkár, Leonyid Brezsnyev.

Ugyanakkor a Reuters hírügynökség arról is beszámolt, hogy az orosz állami média átfogó lejárató kampányba kezdett a "Putyin séfjének csúfolt" Prigozsin ellen. A különböző tévécsatornák részletes beszámolókat közölnek a házkutatásról és arról, hogy a titkosszolgálat emberei mi mindent találtak a zsoldosvezér kastélyában. A Reuters arról is beszámolt, hogy az útlevelekről készült képek a Fontanka.ru orosz portálon is megjelentek, de ezeket később törölték.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×