eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a monitoron a Moszkvától mintegy 100 kilométerre lévő, pokrovi börtönben megtartott, a moszkvai Lefortovo börtönben közvetített fellebbezési tárgyalásán 2022. május 17-én. Navalnijt márciusban kilenc év fegyházbüntetésre ítélték csalás és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén. Az ellenzéki vezetőre emellett 1,2 millió rubel (mintegy 6,9 millió forint) pénzbírságot is kiszabtak.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Önkénteseket vár Alekszej Navalnij, de elismeri, veszélyes lehet

Akár további harminc évig börtönben maradhat Alekszej Navalnij. Közben azt mondja, hogy hosszú háborúellenes kampányba kezd a börtönből.

Alekszej Navalnij ismét „okosan” akar cselekedni. Amikor az orosz ellenzéki vezető már börtönben volt a 2021-es parlamenti választások idején, egy alkalmazással próbálta arra sürgetni az oroszokat, hogy olyan jelöltekre szavazzanak, akiknek a legnagyobb az esélye a Vlagyimir Putyin elnököt támogató kormánypárt, az Egységes Oroszország jelöltjének legyőzésére.

Most pedig az a célja, hogy célzott kampánnyal érje el az ukrajnai háború iránt semlegesen érző vagy háborúpárti honfitársait.

„Sok ember gondolatvilágát megváltoztatjuk. Szinte mindenkiben kétségeket fogunk ébreszteni”

– mondta egy harcostársai által kiadott hétfői posztban.

Navalnij arról beszélt, hogy „hosszú, fáradhatatlan és kimerítő” online kampányt indít „a Háború és Putyin” nevű jelöltek ellen.

Közben azonban a börtönben ülő aktivistát újra bíróság elé állították hétfőn „szélsőségesség” vádjával, amivel a most letöltés alatt álló 9 év börtön mellé kaphat további 30 évet. Kicsit hasonlóan ahhoz, ahogy annak idején a Putyinnal szembeszálló Mihail Hodorkovszkij olajoligarchát rács mögé dugták és másodszorra is elítélték.

Navalnijt viszont – aki mérgezését követő külföldi gyógykezelése nyomán annak tudatában tért vissza Moszkvába, hogy letartóztatják –, úgy tűnik, hogy ez egyelőre nem zavarja.

Hétfői nyilatkozatában a Putyin-ellenes kampány technikai megoldásait részletezte. Szoftverfejlesztő mérnökök, szociológusok és politológusok jelentkezését kérte, hogy önkéntesen ajánlják fel az idejüket egy „kreatív” és „adaptív” stratégia kidolgozására, amellyel az orosz választókkal tudnak kommunikálni.

„A jó választási kampányok szabályai és technológiája szerint csináljuk majd: mindenkit meginterjúvolunk, több száz különböző csoportot célzunk meg, testreszabott üzenettel, azonosítjuk az ingadozókat, akik képesek megváltoztatni a véleményüket” – idézte szavait az angol nyelven megjelenő Moscow Times című lap.

Közben elismerte, hogy

büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak azok, akik mellé állnak.

Hétfőn az újabb ügyében illetékes moszkvai bíróság úgy döntött, hogy zárt ajtók mögött kell lefolytatni a pert - hívei szerint azért, mert a hatóságoknak nincs elég bizonyítékuk ellene.

De míg Navalnij most az ukrajnai háború ellen kampányol, olyan vádakat is kapott, hogy hasonló nézeteket vall a nagyobb autonómiát vagy akár önállóságot akaró etnikai kisebbségekről, mint Putyin elnök.

Szintén a Moscow Times-ban egy kommentár azzal vádolta meg Navalnij szervezetét és az orosz liberális ellenzéket, hogy ugyanolyan, „birodalmi” hagyományú Oroszországot képzel el, csak épp más vezetővel. Navalnij egyik közeli munkatársa „szörnyszülötteknek” titulálta azokat az etnikai aktivistákat, akik Oroszország „dekolonizációjáról” beszélnek – mert a kifejezés sokak számára egyszerűen az ország feldarabolását jelenti.

(A nyitóképen: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a monitoron a Moszkvától mintegy 100 kilométerre lévő, pokrovi börtönben megtartott, a moszkvai Lefortovo börtönben közvetített fellebbezési tárgyalásán 2022. május 17-én.)

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×