eur:
396.22
usd:
369.81
bux:
70520.76
2024. június 25. kedd Vilmos
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.
Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Újból perbe fogták a börtönben ülő orosz ellenzéki vezetőt

Ezúttal egyebek között szélsőséges csoport létrehozása címén emeltek vádat Alekszej Navalnij ellen abban a börtönben, ahol a szabadságvesztését tölti

A vádpontok között szerepel továbbá szélsőségességre való felhívás, az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonása és a nácizmus rehabilitálása. A 47 esztendős vádlottra az érintett és támogatói szerint akár 30 évi szabadságvesztés várhat.

Navalnij a tárgyaláson azt hangoztatta, hogy a moszkvai bíróság bírája nem jogosult a pert a fővárostól távol (mintegy 230) kilométerre lévő Melehovóban lefolytatni. Követelte szüleinek bebocsátását, akik abban a tudatban utaztak a helyszínre, hogy nyílt tárgyalás lesz.

A per másik vádlottja Danyiel Holodnij, a Navalnij Live YouTube-csatorna korábbi technikai igazgatója.

A sajtót kizárták a tárgyalóteremből, az újságírók egy külön helyiségben, videóközvetítésen követhetik az eljárást.

Helyszíni sajtójelentések szerint a közvetítés hangminősége gyenge, az elmondottak többször nehezen érthetők.

Navalnij új perére a vád 196 kötetnyi anyagot gyűjtött össze, amelyek tanulmányozására a Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki hírportál szerint a politikus 10 napot kapott. Terrorizmus címén külön ügyet indítottak a politikus ellen, akit akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetnek.

Navalnij jelenleg kilencéves szabadságvesztését tölti, amelyet csalás és a bíróság megsértése miatt szabtak ki rá 2021-ben. Jogi képviselője tavaly októberben közölte, hogy ügyfelét szélsőségességgel, terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával vádolták meg. Az orosz Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálat Navalnijt, Ljubov Szobolt és a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) több más munkatársát januárban felvette a terroristák és szélsőségesek listájára.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté.

2020 augusztusában, egy szibériai út során, nyugati laboratóriumok szerint idegméreggel támadást követtek el ellene. Külföldi gyógykezelése után, 2021. januárban visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi, felfüggesztett szabadságvesztés-büntetésének letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene.

2021. júniusban bíróság tiltotta be Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

Az ufai bíróság szélsőségesség vádjával szerdán hét és fél év szabadságvesztésre ítélte Lilija Csanisevát, a baskírföldi városban létrehozott Navalnij-törzs vezetőjét.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×