eur:
393
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Új részletek a háború vitatott szabotázsakciójáról

A Fehér Ház már hónapokkal az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása előtt tudott egy készülő szabotázsról. A tippet, hogy közvetlenül az ukrán főparancsnoknak jelentő ukrán katonák terveztek támadást, egy európai titkosszolgálat adta a CIA-nek.

Miközben most a világ a Dnyeper folyón felrobban kahovkai gátra és a kibonatkozó humanitárius tragédiára figyel, újabb részletek kerültek napvilágra a háború egy másik nagy szabotázsakciójáról. Igaz, ebben nem forgott veszélyben több ezer ember otthona vagy élete.

Az amerikai Binden-kormányzat irányába inkább jóindulatúnak tartott Washington Post állította azt, hogy a Fehér Ház három hónappal a tavaly szeptemberi incidensek előtt, hírszerzési információt kapott arról, hogy Ukrajna tervet szőtt az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantására.

A Post cikke szerint az ukrán fegyveres erők olyan búvárok kis csoportjával terveztek szabotázsakciót, ami közvetlenül Valerij Zaluzsnij tábornoknak, az ukrán katonaság főparancsnokának jelentett. A lap feltételezése az, hogy

így elkerülték, hogy Volodimir Zelenszkij elnök tudjon a műveletről.

A Post az idén, a Discord nevű platformra kiszivárogtatott titkos dokumentumokra alapozza állításait. Az anyagokat az amerikai Nemzeti Gárda egyik tagja tette közzé; ezek között szerepelt az ukrán tervről szóló európai hírszerzési jelentés, amelyet később megosztottak az amerikai, majd a német hírszerzéssel. A Post szerint az anyag hitelességét „több ország biztonsági illetékesei is megerősítették”.

Máig sem világos, hogy ki követte el a szabotázst: ahogy most is, a kahovkai gátrobbanás esetében is ez a helyzet. A Nyugat, és különösen Ukrajna Moszkvát vádolta, a Kreml viszont a Nyugatot. Seymour Hearsh amerikai oknyomozó újságíró spekulatív cikke szerint az Egyesült Államok alkalmazott amerikai búvárokat. Viszont később több európai lap és portál nyomozása szerint a német titkosszolgálat figyelme a robbanások helyszínei közelében járt Androméda nevű jacht felé fordult.

A hajót hamis útlevelekkel érkező személyek vették át és bérleti díját a Lengyelországban regisztrált, de szinte semmilyen látható tevékenységet nem végző, ukrán tulajdonú utazási iroda fizette ki – említette meg hetekkel ezelőtt a Süddeutche Zeitung nevű német lap és a Frontstory lengyel hírportál, amelyek szerint a német nyomozó két ukrán állampolgárt is az incidenshez kötöttek.

Bár az Egyesült Államok és más nyugati országok fegyverrel, információval és más módon is támogatják Ukrajnát az orosz inváziós erők elleni harcban,

hivatalos nyilatkozataik szerint azt kérték Kijevtől, hogy csak területe visszaszerzésére használja az eszközöket.

Az Északi Áramlat 2 átadását ugyanakkor ellenezte az Egyesült Államok és Joe Biden elnök nyíltan fenyegetőzött is azzal, hogy megakadályozhatják. A mostani hír szerint a CIA-nek is átadott, a tervről szóló híreszezési anyagot tavaly júniusban állították össze.

Egyes részletei nem, de mások megegyeznek a németek által vizsgált jelentés részleteivel.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×