eur:
388.97
usd:
367.06
bux:
55850.73
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Nyitókép: Twitter/Ukraine Front Lines

Felrobbant egy orosz ellenőrzésű területen lévő gát, súlyos következményei lehetnek - videók

Az oroszok és az ukránok egymást vádolják a dél-ukrajnai területen lévő létesítmény felrobbantásával.

Kedd hajnalban felrobbant a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gát - írta a Reuters. A hatalmas, még a szovjet időszakból származó gát átszakadása miatt özönvíz fenyegeti a környező országrészeket. A gát mögött 18 köbkilométeres tározó van, amely a 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím-félszigetet és a szintén orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizhzsja atomerőművet is ellátja vízzel.

A Kahovka vízierőmű gátja 30 méter magas és 3,2 kilométer hosszú. 1956-ban épült a Dnyipro folyón, Herszon közelében.

A közösségi médiában megjelent ellenőrizetlen videókon heves robbanások sorozata látszik a Kahovka-gát körül. Más videók azt mutatják, ahogy a víz átömlik a gát maradványain, miközben döbbenten nézik a történteket a szemtanúk. Már az elárasztott területekről is megjelentek képsorok.

"A Kahovka-gátat az orosz megszálló erők robbantották fel" - közölte kedden az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a Facebook-oldalán.

Orosz hírügynökségek szerint az orosz erők által ellenőrzött gát tűzérségi támadásban semmisült meg, egy orosz tisztviselő szerint ukránok követtek el "terrortámadást".

Olekszandr Produkin herszoni kormányzó szerint megkezdték az evakuálást azokban a falvakban, amelyek víz alá kerülhetnek. Az Index szerint Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó pedig arról számolt be, hogy

a víz szintje 5 órán belül „kritikus” tartományba érhet.

Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. Azt, hogy pontosan mely települések érintettek, egyelőre nem sorolták fel. Az ukránok eddig név szerint Mikolajivka, Olhivka, Lijovo, Tjahinka, Ivanivka, Tokarivka, Ponitativka, Pridniprovszke és Szadova településeket sorolták fel a veszélyeztetettek közt.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×