eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Az uralkodót ábrázoló festmény díszíti egy londoni üzlet kirakatát 2023. május 4-én, két nappal III. Károly brit király megkoronázása előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

„Terroristának nézhetik a királyellenes tiltakozókat” – Londonban biztosra mennek

Londonban végső fázisba léptek a hétvégi királyi koronázás előkészületei. A Buckingham-palotában a királyi pár szerda délután partit tartott a meghívott vendégeknek. Közben figyelmeztették a tiltakozókat: tartsák észben, hogy esetleg terroristának nézhetik őket.

A III. Károly angol király koronázása kapcsán megjelent újságcikkekkel lassan egy vaskosabb kötetet is meg lehetne tölteni; a brit média és az utca is a szombati esemény lázában ég. Még a turisták által elvétve látott külvárosi főutcák vitrinjei felett is ott lobognak a kis műanyag Union Jack zászlók.

Közben a városközpontban található Buckingham-palotában a szombati ceremóniára meghívott vendégeknek adott kerti partit Károly és felesége, az immár királynői rangba emelt Kamilla. A pár találkozott a 8000 meghívott némelyikével. Köztük volt a romantikus dallamairól ismert veterán énekes, Lionel Richie és több „koronázási bajnok” – így hívják azokat az önkénteseket, akik segítenek a rendezvényen.

Egy nappal korábban, kedden zajlottak a főpróbák: a brit fegyveres erők különböző alakulatai az éjszaka közepén masíroztak a főváros utcáin, a Buckingham-palotába vezető Mallon pedig feltűnt az arany díszítésű királyi hintó.

London, 2023. május 03.
A gyémántjubileumi állami hintó a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt a koronázási ünnepség próbáján a 2023. május 3-ra virradó éjjel. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.
MTI/AP/Vadim Ghirda
London, 2023. május 03. A gyémántjubileumi állami hintó a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt a koronázási ünnepség próbáján a 2023. május 3-ra virradó éjjel. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban. MTI/AP/Vadim Ghirda

Úgy tűnik, hogy az angol királyi család – annak tudatában is, hogy a fiatalabb generáció nagy része közömbös, akár ellenséges is iránta – teljes gőzre kapcsolta a PR-gépezetet.

Vilmos herceg trónörökös és felesége, Katalin hercegnő azzal sokkolta a közvéleményt – egyben mutatva, hogy mennyire közvetlenek –, hogy felült a londoni metróra és azon utazott a bohém Soho negyed egyik parányi pubjába.

LONDON, ENGLAND - MAY 04: Prince William, Prince of Wales and Catherine, Princess of Wales travel on London Underground's Elizabeth Line in central London, on their way to visit the Dog & Duck pub in Soho to hear how it's preparing for the coronation of King Charles III and the Queen Consort, on May 4, 2023 in London, England. (Photo by Jordan Pettitt - WPA Pool/Getty Images)
Jordan Pettitt - WPA Pool/Getty Images

Az egyik brit lap szerint a hétvégi koronázás, az azt követő ünnepségek és az ez alkalomból szabadnappá nyilvánított hétfő 120 millió fontos extra bevételt hozhat a bároknak és puboknak, amelyek a szokásosnál tovább maradhatnak nyitva.

De nem csak jóindulat és öröm kíséri Károly koronázását. Egy volt királyi biztonsági tiszt figyelmeztette az esetleges Monarchia-ellenes tiltakozókat:

a tömeget 11,5 ezer rendőr figyeli és tartja majd „acélgyűrűben”.

Aki valami figyelemfelkeltő dologra készül, például, hogy kirohan a királyi hintó elé vagy hirtelen mozdulattal kivesz a hátizsákjából egy összehajtogatott transzparenst, azt akár terroristának is nézhetik, akinél pokolgép is lehet – magyarázta Simon Morgan. A főpróbán egyébként már őrizetbe vettek egy férfit, aki a király megölésével fenyegetőzött, illetve úttestre rohangáló fiatalok miatt is intézkedniük kellett a hatóságoknak.

A Temzén közben egy olyan hadihajó horgonyoz majd, ami 48 légvédelmi rakétával van felszerelve és 250 mérföldes távolságról indított drónokat is képes bemérni.

A mostani lesz valószínűleg Nagy-Britannia legnagyobb rendőri művelete.

Közben a britek által gyarmatosított néhány területen létrejött 12 ország őslakosai közös kiáltványban követeltek bocsánatkérést és kompenzációt Károlytól a koronának a rabszolgaságban játszott vitatott szerepe, a brit „gyarmatosítás, népirtás, elnyomás és rasszizmus” miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×