eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Julian Beaver az utolsó simításokat végzi a III. Károly brit királyt koronával ábrázoló képen egy londoni utcán 2023. május 4-én. III. Károlyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Koronázási program – Még mindig lebegtetik Harry herceg szerepét

Az utolsó főpróbák után szombatra minden készen áll Londonban a „nagy felhajtásra”, azaz III. Károly király és felesége, Kamilla megkoronázására.

Az esemény helyszíne a Westminsteri Apátság. Azok a szerencsések, akik időben letáboroztak az útvonalon, láthatják a királyi pár hintaját – majd később a légi parádét.

A szombati nagy nap előtt, amelynek eseményeit Nagy-Britanniában és világszerte milliók kísérik figyelemmel, pénteken megtörténtek az utolsó főpróbák is. Károly király és Kamilla az ősi koronázási helyszínen, a Westminsteri Apátságban járt, ahová a programleírás szerint –

a kis távolság ellenére 40 percig tart szombaton a hintós menet.

Az érdeklődő és a sorban állásban magukat mesternek tartó britek már pénteken elkezdtek letáborozni az útvonal engedélyezett részén, megjelentek a szokásos kis sátrak, kempingszékek, termoszok és persze a brit zászlócskák.

London, 2023. május 5.
A királyság rajongó hívei az ünnepségre várakozva táboroznak a koronázási menet útvonalán, a londoni Mallon 2023. május 5-én. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.
MTI/AP/Alessandra Tarantino
A királyság rajongó hívei az ünnepségre várakozva táboroznak a koronázási menet útvonalán, a londoni Mallon 2023. május 5-én. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban. MTI/AP/Alessandra Tarantino

Magáról az ötrészes szertartásról is részletes ismertetőt adtak ki. Ebben megtalálható a régi hagyományok előtti főhajtás: a király „bemutatása a népnek”, a koronázó Canterbury érsek esküje és a király esküje is, hogy őrködik a törvények betartása és a protestáns hit felett – bár

Károlyról már korábban tudni lehetett, hogy az összes brit vallási közösség bevonásával szeretne uralkodni.

Nemcsak az előző feleségétől, a tragikus módon elhunyt Dianától elvált Károly várt koronázásra, de mostani királyi hitvese, és ifjúkori szerelme, Kamilla is – akit megillet a királynői cím és a korona. Ő viselheti négy királyi korona legújabb darabját, az 1937-ben készült Erzsébet Királynő Koronát, amelyet az elhunyt II. Erzsébet édesanyjának készítettek.

A rítus szerint

a Canterbury érsek a ritkán látott Szt. Eduárd koronával koronázza meg a királyt.

Ezenkívül szerephez jut Skócia koronája és a Birodalmi Állami Korona – mindegyiket újra igazították, hogy Károly király viselni tudja.

London, 2023. május 5.
A királyság rajongó hívein az uralkodócsalád tagjait ábrázoló álarcok, amint az ünnepségre várakozva táboroznak a koronázási menet útvonalán, a londoni Mallon 2023. május 5-én. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.
MTI/AP/Alessandra Tarantino
A királyság rajongó hívein az uralkodócsalád tagjait ábrázoló álarcok, amint az ünnepségre várakozva táboroznak a koronázási menet útvonalán, a londoni Mallon 2023. május 5-én. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban. MTI/AP/Alessandra Tarantino

A szombati programban még szerepelt egy légi parádé, amelyet a királyi pár hagyományosan a Buckingham-palota erkélyéről tekint meg. Nagy kérdés volt, hogy a családból ki részesül abban a megtiszteltetésben, hogy kiállhat velük. Erre a választ az utolsó pillanatig lebegtették, de már korábban világossá vált, hogy a rokonaitól elhidegült és feleségével Amerikába költöző

Harry herceg – aki nagyon rövid időre hazalátogat – valószínűleg nem lesz ott.

Közben az ünneplés és az ünnepi hangulat már a nagy esemény előtt kezdetét vette. A héten Károly és Kamilla több fogadást is tartott. Pénteken a brit Nemzetközösség vezetőivel való találkozó, majd külföldi királyi családok és állami képviselőkkel tartott fogadás volt a programban.

Az esemény érdekessége, hogy a hindu vallású Rishi Sunak miniszterelnök is megszólal a szertartáson és felolvas egy passzust a Bibliából. Ennek ellenére Richard Starkey történész nekiment, és azt mondta egy tévéműsorban, hogy „nincs teljesen köze a brit kultúrához”, viszont a miniszterelnököt épp az általában jobban nacionalistának tartott konzervatív képviselők vették védelmükbe és minősítették rasszistának a történészt.

A britek egy része – főként a fiatalok – elavultnak és igazságtalannak tartják a monarchia intézményét, viszont nincsenek kevesen azok sem, akik elfogadják, vagy egyenesen szeretik az intézményt. Ők a mostani hosszú hétvégén különböző partikon és az utcákra kitett hosszú asztalok mentén ünnepelnek majd.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×