eur:
388.67
usd:
361.62
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Szent Eduárd koronáját ábrázoló alkotás Londonban 2023. május 3-án, három nappal III. Károly brit király megkoronázása előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Arcfelismerő szoftvert is bevetnek a brit rendőrök a koronázásra

Jogvédők szerint ez nagyon aggasztó, a rendőrök viszont azt állítják, nem a tüntetők azonosítása lesz a cél.

Akkora tömegen még sosem használták az országban az arcfelismerés technológiáját, mint ahányan a koronázásra egybegyűlnek: a Metropolitan Police azt közölte, a jelenlevők arcát a bűnelkövetők és ismert terroristák listájával vetik majd össze - írja a The Guardian.

Százezrek vehetnek majd részt a szombati felvonuláson, mely III. Károlyt London utcáin kísérve a Westminster apátságig tart. Az arcfelismerő szoftver használatának bejelentése azért is kavart nagy port, mert a rendőrség a koronázás előtt pár nappal új hatásköröket kapott a tüntetések visszaszorítására. A jogvédők attól tartanak, a technológiát a tüntetőkkel szembeni fellépésre használják majd fel.

A rendőrség ezt tagadja, állítva, hogy nem azok azonosítása lesz a cél, akik tüntetések kapcsán kerültek látókörükbe, de a jogvédők nem hisznek nekik.

2017-ben a Notting Hill-i karneválon 100 ezer ember élő arcmegfigyelése zajlott, korábban ez volt a legnagyobb tömeget érintő hasonló eset, így a koronázáson megfigyelt tömeg rekord méretű lesz az Egyesült Királyságban Pete Fussey szerint, aki a biometrikus és térfigyelő kamerákért felelős biztosnak ad tanácsot az emberi jogok és az etnikumok területén. 2016-2019 között 10 műveletben használták a módszert, ezek alatt összesen 180 ezer embert figyeltek meg. A mostani alkalom Európában is egyedülálló léptékű lesz.

A rendőrök egyedülálló bűnmegelőzési módszert látnak benne, míg a jogvédők a potenciális visszaélések aggasztó eszközét. Emmanuelle Andrews, a Liberty jogvédő csoport szerint korábban is bevetették már a technológiát tüntetőkkel szemben, és annak ismeretében, hogy a rendőrség hogyan csap le a koronázást megelőző napokban a demonstrációkra, ez nem sok jót ígér.

A rendőrség ugyanakkor azt állítja, azokat keresik majd így a tömegben, akiket köröznek, illetve a tömeg biztonságára is ügyelnek majd így, a terroristák potenciális kiszűrésével.

Az élő arcfelismerés módszerének alkalmazását évek óta készíti elő a brit rendőrség, ugyanolyan nagy lépést jelenthet munkájuk elvégzésében, mint annak idején az ujjlenyomatfelismerés alkalmazása. Tény ugyanakkor, hogy nyomás alatt állnak a kormány és egyes képviselők irányából is arra, hogy ne tüntetésektől legyen hangos a koronázás.

A hivatalos álláspont szerint nem fogják eltávolítani azokat, akik plakátokkal állnak majd a tömegben, a tüntetést alkotmányos jognak tartják - ugyanakkor arról is beszéltek, hogy nem fogják tolerálni azokat, akik felfordulást okoznak és megpróbálják az ünnepi alkalom fényét tönkretenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×