eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Robert Fico szlovák parlamenti képviselő, volt kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletet tart Pozsonyban 2022. április 28-án. A szlovák parlamentben a rendőrségi őrizetbe vételéről szóló ügyészségi kérelemről döntenek ezen a napon. Ficót és kormányának egykori belügyminiszterét, Robert Kalinákot a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) többek között bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint számos más bűncselekménnyel vádolja. A Fico ellen felhozott vádak még a miniszterelnöki hivatalának idejére nyúlnak vissza.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Újabb fordulat a szlovák válságban: Robert Fico támogatna egy szakértői kormányt

A Smer belemenne a Zuzana Čaputová által javasolt megoldásba, de persze komoly feltételei vannak mindehhez.

Szlovákiában az ellenzéki Smer kész támogatni egy szakértői kormányt, ha a kinevezését követően módosítják a szabályokat, és lehetővé válik a parlamenti választás megrendezése június 30-ig – jelentette ki Robert Fico, a párt elnöke. Sajtóhírek szerint még akár magyar miniszterelnöke is lehet az országnak Ódor Lajos személyében, aki jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke.

Robert Fico szerint az elnöki palota lehetséges megoldásként kezeli a szakértői kormány kinevezését. „A Smer kész bizalmat szavazni a szakértői kormánynak, ha még a szavazás előtt gyorsított eljárásban módosíttatná a kormány a parlamenti választás előkészítésének szabályait, és lehetővé tenné a szeptember végére tervezett helyett a június végi előrehozott választás megtartását” – jelentette ki a korábbi háromszoros miniszterelnök.

A másik ellenzéki párt, a Hlas szerint a szakértői kormány egyáltalán nem lenne főnyeremény, de biztosan jobb lenne a jelenlegi katasztrófánál, Eduard Heger megbízott kormányának előadásában. „A Hlas nem szavazna bizalmat a szakértői kormánynak, mert egy ilyen kormánynak nincs semmiféle felhatalmazása a választóktól, de elfogadná a működését az államfő ellenőrzése alatt. Ha a szakértői kormány megfelelő törvényjavaslatokat terjesztene a parlament elé, például az emberek megsegítése vagy a helyreállítási terv feltételeinek teljesítése érdekében, a Hlas hajlandó lenne megszavazni ezeket a törvényeket” – áll a párt által kiadott állásfoglalásban.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök többször kijelentette, kész szakértői kormányt kinevezni, ha a megbízott kormány meghatározó kérdésben kudarcot vall.

Felmerült, hogy az államfő a húsvéti ünnepek után visszahívja Eduard Heger megbízott kormányát, mert elégedetlen annak tevékenységével.

Legutóbb a Roman Mikulec megbízott belügyminiszter körüli botrány kapcsán fogalmazódott meg, hogy szakértői kabinetet nevezhet ki. A tárcavezetőt a nemzetbiztonsági hivatal vádolta meg azzal, hogy olyan titkosított iratokhoz fért hozzá, amelyekhez nem volt meg a jogosultsága. Sajtóhírek szerint ezért az államfő a szakértői kormány kinevezését tervezi, egyelőre ismeretlen összetétellel.

Egy lehetséges szakértői kormány vezetőjeként a szlovák jegybank magyar nemzetiségű alelnökének, Ódor Lajosnak a neve is felmerült a sajtóban. Maga az érintett nem, de az elnöki palota megerősítette, többekkel tárgyalnak arról, hogy ha sor kerülne a szakértői kabinet kinevezésére, vállalnának-e tisztséget.

Eduard Heger megbízott kormányfő viszont még nem egyeztetett a köztársasági elnökkel a szakértői kormány kinevezéséről. Ezt arra a kérdésre válaszolva mondta a miniszterelnök, hogy számít-e erre a közeljövőben.

„Az államfő világossá tette, hogy akkor fog szakértői kormányt kinevezni, ha a kormány súlyos kudarcot vallana, vagy ha a helyreállítási tervvel kapcsolatban merülnének fel problémák” – szögezte le Eduard Heger. Szerinte a jelenlegi kormánynak olyan eredményei vannak, amilyeneket más kormányoknak hosszú évek alatt sem sikerült elérniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×