eur:
368.30
usd:
344.45
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Moving the crops from farm fields to the grain elevators and beyond.
Nyitókép: Laura Hedien/Getty Images

Nem ürülnek a szlovák raktárak sem az olcsó ukrán gabona miatt

Feszültek a szlovákiai gazdák, nem tudják értékesíteni a terményüket, mivel a szlovákiai raktárakat megtöltötte az olcsó ukrán gabona, ráadásul néhány hónap múlva kezdődik az aratás. A lengyelek is hasonló cipőben járnak, ezért az Ukrajnával szomszédos országokkal együtt az ukrán gabona behozatalát korlátozó megoldásokat szorgalmaznak.

Az ukrán gabonát eredetileg az élelmiszerhiánnyal küzdő, főként afrikai országoknak szánták, nagy mennyiségű, gyakran kétes minőségű ukrán termék került azonban a szlovákiai tárolókba is, tisztességtelen konkurenciát teremtve az itteni gazdáknak.

A szlovákiai raktárakban maradt jelentős mennyiségű gabona és a növekvő termesztési költségek miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik az itteni gazdákra, akiknek a tavalyról fennmaradt gabonán is minél hamarabb túl kellene adniuk, hiszen közel három hónap múlva kezdődik az újabb aratás.

Csicsay Péter komáromi növénynemesítő szerint a bajt igazából nem az jelenti, hogy a raktárak tele vannak, hanem hogy nem ürülnek. „Egyszerűen nem mozog az áru. Az ukrán gabona miatt elveszítettük a hagyományos piacunkat, ez pedig komoly probléma lehet” – mondta a szakember.

Az Európai Unió a háború által sújtott Ukrajnán, valamint az élelmiszerimportra rászoruló afrikai és közel-keleti országokon próbált meg segíteni azzal, hogy feloldotta az Ukrajnából származó árukra kivetett vámokat.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szerint az eredeti elképzelések alapján az ukrán gabona Szlovákián keresztül is áramlott volna tovább a súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő országokba.

Nagy mennyiségű, gyakran kétes minőségű ukrán gabona és repcemag került azonban a szlovák piacra is, ami az árak zuhanásához vezetett.

Boris Kollár házelnök szerint Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon is spekulánsok és kereskedők a helyzetet kihasználva felvásárolták az olcsó ukrán gabonát, s ezzel ellehetetlenítik a hazai gazdákat.

Három hónappal az aratás előtt még az érsekújvári gabonaraktárak sem ürültek ki, holott az év ezen időszakára általában már kiüresednek. Juraj Hatala érsekújvári gazda szerint már megfelezték az árakat, de továbbra sincs érdeklődés a szlovák gabona iránt. A vevők inkább az Ukrajnából származó, sokkal olcsóbb gabonát részesítik előnyben.

„Az igazán nagy gond akkor lesz, ha szeptemberben megkezdődik a napraforgó és a kukorica betakarítása, és nem lesz hová raknunk”

– mondta Hatala.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán Varsóban bejelentette, hogy az Ukrajnával szomszédos országok az ukrán gabona behozatalát korlátozó megoldásokat szorgalmaznak az Európai Bizottságnak címzett levelükben. A kormányfő elmondta, a bizottság azonnali cselekvését sürgető levél megfogalmazásáról az Európai Tanács legutóbbi ülése során állapodott meg az Ukrajnával szomszédos országok kormányfőivel.

A magyar és európai élelmiszer-piac helyzetéről az alábbi Aréna-beszélgetésben hallhat részleteket:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×