eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin
Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök koccint a moszkvai Kremlben tartott fogadáson 2023. március 21-én. Hszi Csin-ping előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra Oroszországba.MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Kreml/Pool/Pavel Birkin
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Kreml/Pool/Pavel Birkin

Nem változott a helyzet Ukrajnában Hszi Csin-ping moszkvai látogatása óta

Nehéz látni, milyen konkrét eredményt hozott Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatása – azon kívül, hogy nyitva hagyott egy ablakot a nyugati világtól izolált Oroszországnak. Még konkrét gazdasági megállapodásokról sem érkeztek hírek.

Közös nyilatkozat, egymás méltatása, halált okozó fegyverek exportjáról semmi, csakúgy, mint a Kínába átirányított orosz gázt szállító vezetékről. Körülbelül így zárult Hszi Csin-Ping kínai elnök háromnapos moszkvai állami útja, amelynek során tárgyalt a Nemzetközi Büntetőbíróság által háborús bűnös vádlottnak minősített Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Még a nyugaton szervilisnek tartott orosz újságírók kutakodását is leszerelték a sajtóeseményeken.

"Ukrajna kapcsán döntöttek valamit?" – "Mit lehet dönteni?” – kérdezett vissza Putyin külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov a Kommerszant szerint. "Hát van kínai béketerv... ami idegesíti a Nyugatot..." – "A Nyugatot idegesíti, Moszkvában tiszteletet vív ki. Téma volt" – körülbelül ennyivel zárult a párbeszéd.

A két vezető közös nyilatkozatában

az orosz fél nagyra értékelte Peking "pozitív szerepét, objektív, elfogulatlan álláspontját" az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Megjegyezték: elítélik, ha egy ország vagy országok csoportja, katonai, politikai vagy más téren más országok legitim biztonsági érdekei rovására próbál előnyökhöz jutni. Hszi Csin-Ping részéről pedig gesztus volt, hogy a Putyinnal szembeni vádemelés ellenére utazott Moszkvába. Még meg is hívta magához az orosz elnököt, aki egyre kevesebb országba tud szabadon utazni.

Moszkva közben remélte, hogy Kína gazdasági értelemben kitárja előtte a kapukat – például, a földgáz-importja növelésével. Azonban a Szibéria Ereje 2 nevű, Mongólián át Kínába haladó orosz vezetékről szóló bejelentés elmaradt. Tudósítók szerint Putyin még kedden is úgy emlegette a témát, mintha már letárgyalt ügylet lett volna. Az új vezeték arról az északi-tengeri Jamal-félszigetnél található mezőről szállítaná a gázt, ahonnan Európába is küldött a Gazprom.

A közös nyilatkozatban Putyin 89 milliárd köbméter leszállítását ígérte Kínának, amelyet az FT szerint csak úgy lehet megvalósítani, ha üzembe helyezik az új vezetéket. Hszi Csin-Ping elnök viszont a szokásos pókerarcot felvéve hallgatott a témáról.

"Pekingi vicc"

Közben a konzervatív amerikai agytröszt, a Jamestown Foundation arról írt, hogy Moszkva miért nem számíthat mindenben Kínára: "Kína nem szállít neki fegyvert, mert bár Hszi nem akarja Putyin vereségét, tart attól, hogy megmentse a Nyugat által kijelölt vesztest. Nem akar szembeszállni a nyugati koalícióval és nem akarja aláásni a jelenlegi világrendet. Pekingnek jó az időnyerés és annak kivárása, hogy a gondok maguktól oldódjanak meg" – írta.

A Kommerszant című lap közben az orosz kacsa és vicc szavak rímelését kihasználó szójátékkal Pekingi viccnek nevezte a Hszi-vizitet. "Vlagyimir Putyin kapott egy kacsát az ukrán borscsba, Hszitől" – tette hozzá a cikkíró, aki szerint a vizit majdnem legfontosabb újdonsága Putyin megjegyzése volt: ha Nagy-Britannia közel áll, hogy gyengített uránt tartalmazó lőszert adjon Ukrajnának, (amit ő tévesen "nukleáris komponensűnek" nevezett), akkor "Oroszország kénytelen lesz reagálni" – ami a lap szerint utalás az atomfegyver bevetésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×