eur:
391.74
usd:
372.19
bux:
55874.85
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
Az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma plenáris ülése Moszkvában 2020. január 23-án. Az alsóházban megkezdődött a Vlagyimir Putyin orosz elnök január 15-i beszédében bejelentett alkotmánymódosító javaslat vitája.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Náci népirtásról fogadott el nyilatkozatot az orosz duma

A Szovjetunió népei ellen a második világháború idején Németország által elkövetett népirtásról fogadott el nyilatkozatot szerdai ülésén az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma.

Az ENSZ Alapokmányára, a Nürnbergi Bíróság alapító okiratára és ítéleteire, a népirtás megelőzéséről szóló, 1948. december 9-i egyezményre, illetve a háborús és emberiesség elleni bűntettek elévülhetetlenségére vonatkozó, 1968. november 26-án elfogadott egyezményre hivatkozó nyilatkozat a Szovjetunió népei ellen elkövetett népirtásnak minősíti a német megszállók és cinkosaik által a békés lakosság ellen elkövetett bűncselekményeket.

A dokumentumot a duma nemzetközi ügyekben illetékes bizottsága készítette elő. A nyilatkozat szerint az alsóház "elvi fontosságot tulajdonít" az 1941-1945-ös "Nagy Honvédő Háború idején a német hatóságok, a német fegyveres erők és cinkosaik, valamint a megszállt területek lakosainak soraiból kikerülő,

a hitleri rezsimnek hűséget esküvő árulók által elkövetetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények jogi-igazságszolgáltatási értékelésének".

A dokumentum szerzői szerint az orosz bíróságok által az elmúlt években elfogadott ítéletek egyértelműen a Szovjetunió népességét alkotó nemzetiségi és etnikai csoportok elleni népirtásként minősítik a hitleristák bűntetteit. "Jelenleg, amikor a második világháború okai és eredményei történelmi és emlékezeti kutatások tárgyából geopolitikai szembenállás eszközeivé válnak, különösen szükség van ilyen ítéletekre. Ezek egyértelmű figyelmeztetések a politikai revansisták számára, akiknek nem váltak hasznára a múlt tanulságai" - olvasható a határozatban.

A határozatot kommentálva Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke megjegyezte, hogy a Szovjetunió több mint tizenhárom millió állampolgára esett áldozatául a fasiszta német megszállásnak. Példaként említette a fehéroroszországi Hatiny falut, amelyet pontosan 80 éve, 1943. március 22-én pusztítottak el a német katonák.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×