eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kreml Palotában tartott hivatalos fogadási ünnepségen 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin

Elárulta a Kreml, hogy tárgyaltak-e az orosz–kínai csúcson az ukrán béketervről

Dmitrij Peszkov szerint csak a kínai béketervről esett szó Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping találkozóján.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai tárgyalásain nem esett szó Kijev ukrajnai béketervéről – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Elmondta: a felek a kínai béketervet vitatták meg. A szóvivő szerint kizárólag a Kína és Ukrajna közötti kétoldalú viszonyra tartozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajnálkozása, hogy Peking válasz nélkül hagyta a kijevi béketervhez történő csatlakozására vonatkozó javaslatát.

Peszkov felidézte: Putyin a keddi tárgyalások után kijelentette, hogy a kínai béketerv több pontja is a rendezés alapjául szolgálhat, amikor erre Nyugaton és Kijevben is készség mutatkozik, bár, fűzte hozzá az orosz elnök, "ezt egyelőre nem látja".

A kínai külügyminisztérium februárban tette közzé 12 pontos ukrajnai rendezési tervét. Zelenszkij válaszul sajnálatának adott hangot, hogy a kínai vezetés nem csatlakozott a G20 országcsoport csúcstalálkozóján benyújtott tízpontos béketervéhez.

Peszkov kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a tárgyalásokon szó volt a gázszállítások növeléséről is. Ezzel összefüggésben cáfolta a Bloomberg amerikai hírügynökség "források nélküli" értesülését, miszerint csökkenne a gázmennyiség a Kínába irányuló vezetéken. Kijelentette:

a felek az amerikai hírügynökség állításával szemben a szállítás bővítését vitatták meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen kedden a Gazprom történelmi rekordot ért el a Kínába szállított vezetékes gáz napi mennyisége tekintetében. Közölte, hogy megvitatták a Szibéria Ereje-2 gázvezeték tervét is. Mint mondta, minden részletet, minden formaságot egyeztettek Mongóliával, amelynek területén ez a vezeték át fog haladni. A tervek - hangsúlyozta - az együttműködés további bővítését irányozzák elő ezen a területen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×