eur:
367.76
usd:
342.10
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kreml Palotában tartott hivatalos fogadási ünnepségen 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin

Elárulta a Kreml, hogy tárgyaltak-e az orosz–kínai csúcson az ukrán béketervről

Dmitrij Peszkov szerint csak a kínai béketervről esett szó Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping találkozóján.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai tárgyalásain nem esett szó Kijev ukrajnai béketervéről – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Elmondta: a felek a kínai béketervet vitatták meg. A szóvivő szerint kizárólag a Kína és Ukrajna közötti kétoldalú viszonyra tartozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajnálkozása, hogy Peking válasz nélkül hagyta a kijevi béketervhez történő csatlakozására vonatkozó javaslatát.

Peszkov felidézte: Putyin a keddi tárgyalások után kijelentette, hogy a kínai béketerv több pontja is a rendezés alapjául szolgálhat, amikor erre Nyugaton és Kijevben is készség mutatkozik, bár, fűzte hozzá az orosz elnök, "ezt egyelőre nem látja".

A kínai külügyminisztérium februárban tette közzé 12 pontos ukrajnai rendezési tervét. Zelenszkij válaszul sajnálatának adott hangot, hogy a kínai vezetés nem csatlakozott a G20 országcsoport csúcstalálkozóján benyújtott tízpontos béketervéhez.

Peszkov kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a tárgyalásokon szó volt a gázszállítások növeléséről is. Ezzel összefüggésben cáfolta a Bloomberg amerikai hírügynökség "források nélküli" értesülését, miszerint csökkenne a gázmennyiség a Kínába irányuló vezetéken. Kijelentette:

a felek az amerikai hírügynökség állításával szemben a szállítás bővítését vitatták meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen kedden a Gazprom történelmi rekordot ért el a Kínába szállított vezetékes gáz napi mennyisége tekintetében. Közölte, hogy megvitatták a Szibéria Ereje-2 gázvezeték tervét is. Mint mondta, minden részletet, minden formaságot egyeztettek Mongóliával, amelynek területén ez a vezeték át fog haladni. A tervek - hangsúlyozta - az együttműködés további bővítését irányozzák elő ezen a területen.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×