eur:
387.36
usd:
357.39
bux:
68004.05
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Leállt az elnökjelölti kampány Csehországban – rendkívüli okok miatt

Egyre durvább kampány előzi meg a hét végi államfőválasztást Csehországban. Az elnöki posztra pályázó Andrej Babiš az őt és családját ért halálos fenyegetések miatt lemondta a személyes megjelenéssel járó kampányrendezvényeit, és rendőri védelmet kért. Vetélytársa, Petr Pavel sem tart kampányrendezvényeket hétfő óta – mert elment a hangja.

Andrej Babiš kedd délután bejelentette, hogy nem vesz részt több kampányeseményen, mert nem érzi biztonságban magát. "Reggel egy anonim levelet kaptam, amit most felolvasok: Andrej, amennyiben megnyeri az államfőválasztást, fogom a puskámat, és levadászom" – olvasta fel a neki címzett fenyegetést Andrej Babiš, majd megemlítette, hogy a múlt héten a felesége kapott egy borítékot, amelyben a sértegető üzenet mellett egy éles lőszer is volt.

Az őt és családját érő halálos fenyegetések miatt feljelentést tett a rendőrségen, és személyi védelmet kért. "Hagyjuk abba a gyűlöletkeltést és az agressziót. Három nap múlva elnökválasztás, amelyen mindenki szabadon megválasztja a maga jelöltjét, és az élet megy tovább" – üzente.

Vetélytársa,

Petr Pavel már hétfőn lemondta a kampányrendezvényeit,

de ő nem fenyegetettség miatt, hanem azért, mert megbetegedett. Kommunikációs menedzsere, Markéta Řeháková közölte: már a hétvégén is lázas volt, amit azóta sikerült csillapítani, de a betegség ráment a hangszálaira. Felszólította azonban Andrej Babišt, hogy távolítsa el azokat a választási óriásplakátokat, melyek a hadsereget és őt is sértik.

A cseh választópolgárok e hét végén, pénteken és szombaton dönthetnek arról, hogy Andrej Babiš és Petr Pavel közül ki legyen Csehország következő államfője. A legnagyobb fogadóirodák keddi nyereménykiírása szerint Petr Pavel sikere esetén a befektetett összeg alig 1,1-szeresét lehet megnyerni, míg Andrej Babiš esetében a kilencszeresét.

A friss felmérések szerint várható, hogy Petr Pavel megszerzi a szavazatok több mint 56 százalékát, a választói részvételt pedig 68 százalék fölé teszik.

Petr Pavel a cseh hadsereg nyugalmazott tábornoka, a NATO Katonai Bizottságának korábbi elnöke. Jelölését 81 ezer cseh állampolgár írta alá. Kijelentette, hogy békés elnök akar lenni, aki lenyugtatja a társadalomban uralkodó indulatokat. Kampánya során többször is elmondta, hogy prioritásként tekint a külpolitikára, az energiafüggetlenségre, az innovatív gazdaságra és a környezetvédelemre. Nem tagadja korábbi tagságát a kommunista pártban, de hibának nevezte, hogy belépett.

Andrej Babiš a kampány során elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását, és támogatásáról biztosította Ukrajnát. A NATO és Európa megerősítésére szólított fel. Egy vasárnapi televíziós vitában tett kijelentése miatt kemény bírálat érte. A volt kormányfő azt mondta, államfőként nem küldene cseh katonákat Lengyelország vagy a balti államok megsegítésére, ha támadás érné őket. Később a Twitteren módosította álláspontját.

Miloš Zeman leköszönő köztársasági elnök kedden biztosította lengyel partnerét, Andrzej Dudát, hogy Lengyelország megtámadása esetén Csehország teljesítené a NATO-tagságból fakadó szövetségesi kötelezettségeit északi szomszédjával szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

Tudósítónktól
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

A Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy héttel ezelőtt öt lövést leadó Juraj Cintula amatőr íróként volt ismert. A 71 éves nyugdíjas férfi eddigi irodalmi munkásságáért egyre többen érdeklődnek, hogy megértsék tette elkövetésének indítékát. Mint kiderült, több könyvében is megértéssel írt tömeggyilkosokról.

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához ennél több orosz kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×