eur:
395.61
usd:
371.86
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Tomás Zima, Petr Pavel, Karel Divis, Danuse Nerudová, Josef Stredula, Pavel Fischer, Jaroslav Basta és Marek Hilser (b-j) cseh elnökjelöltek a prágai Nemzeti Múzeumban a jelölteknek rendezett vita előtt, 2023. január 8-án. Az elnökválasztást január 13-14-én tartják Csehországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nagy a tülekedés az elnökségért Csehországban

Csehországban már szerdán lezajlott a hétvégi államfőválasztás első, rendkívüli köre, január 11-én ugyanis a Covid miatt karanténba került választópolgárok már leadhatták a szavazataikat. A szavazókedv azonban nem volt magas a betegek körében. A felmérések viszont szoros versenyt jeleznek előre, így csupán a hétvégén válik teljesen biztossá, hogy a három esélyes jelölt közül végül ki kerül a második fordulóba.

A csehországi államfőválasztás már rendhagyó módon a hét közepén elkezdődött, igaz, ekkor még csak a választópolgárok egy szűk csoportja járulhatott az urnákhoz, méghozzá szigorúan autóval. A választási szabályok ugyanis a Covid miatt karanténköteles választópolgárok számára is lehetővé tették az autós szavazást. Prágában öt, járásonként pedig egy helyen állítottak fel a számukra úgynevezett drive-in sátrakat, ahol úgy dobhatták be az urnába a szavazólapot, hogy ki sem kellett szállniuk a kocsiból.

A prágai sajtó viszont arról számolt be, hogy nagyon alacsony volt az ily módon begyűjtött szavazatok száma. A novinky.cz hírportál információi szerint

a fővárosban mindössze néhány tucat ember szavazott, de az olomouci régióban is csak néhányan.

Az elmúlt héten egyébként csak mintegy 2700 Covid-beteget tartottak nyilván Csehországban, ahol a január 13-i és 14-i államfőválasztáshon a győzelemhez az első fordulóban a leadott szavazatok több mint 50 százalékát kellene megszereznie egy jelöltnek, míg a január 27-én és 28-án lebonyolítandó második fordulóba jutó két jelölt között már az egyszerű többség dönt.

Az biztos, hogy a 78 éves Miloš Zeman második elnöki ciklusa után új köztársasági elnöke lesz az országnak, arra azonban már kevesen mernek tippelni, hogy ki is lesz, aki Zeman után beköltözhet a prágai várba, a Hradzsinba. A választási felmérések közzétételének tilalma előtt, vasárnap és hétfőn hozta nyilvánosságra utolsó közvélemény-kutatásának eredményeit a négy legnagyobb közvélemény-kutató ügynökség, mely a kampányidőszak során nyomon követte az államfőjelöltek népszerűségét és támogatottságát.

Összesen nyolc jelölt méretteti meg magát a pénteki és szombati első fordulóban.

Danuše Nerudová közgazdász mellett Andrej Babiš korábbi kormányfőnek, az ANO mozgalom vezetőjének és Petr Pavel nyugalmazott tábornoknak, a NATO Katonai Bizottsága volt elnökének van valós esélye bejutni a második fordulóba. A többi jelölt az esélytelenek nyugalmával vághat neki a hétvégének, mindannyian nagyjából 20 százalékponttal szereztek kevesebbet a felmérésekben, mint a befutó jelöltek.

A brünni Masaryk Egyetem Politológiai Karának vezetője, Otto Eibl szerint Andrej Babišnak és Petr Pavelnek van a legnagyobb esélye bejutni az elnökválasztás második körébe. A szakértő szerint Nerudová negatív kampányt folytatott, ezért esett valamelyest a népszerűsége. A fogadóirodák oddsai szerint a hétfőn korrupciós vádak alól felmentett Andrej Babiš lesz a befutó az első körben, ám a második fordulóban Petr Pavel képes lesz legyőzni a cseh exkormányfőt. Miloš Zeman mandátuma március 7-én jár le, ezt követően kerül sor az újonnan megválasztott köztársasági elnök beiktatására. Csehországban tíz éve közvetlenül a lakosság választja meg az államfőt, korábban ez a parlament két kamarájának együttes ülésén történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×