eur:
394.29
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babiš nem segítene a lengyeleknek, bár betartaná a NATO előírásait

Andrej Babiš cseh elnökjelölt a cseh televízió vasárnapi választási vitájában kijelentette, hogy ha Lengyelországot vagy a balti országokat esetleg megtámadnák, ő nem küldene katonákat. A Petr Pavellel folytatott elnökjelölti vita után azonban a Twitteren azt írta, hogy betartja az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelyét, és segítséget fog nyújtani. Az államfőválasztás hétvégi második fordulója előtt a felmérések Petr Pavel győzelmét vetítik előre.

Az elnökjelölti politikai vitaműsor rögtön az elején konfliktussal indult. Andrej Babiš azokról az óriásplakátokról beszélt, melyeken az szerepel, hogy vetélytársa, Petr Pavel háborúba akarja vinni Csehországot. „Ön NATO-katonákat akar küldeni Ukrajnába” – mondta Babiš Pavelnek, aki úgy reagált, hogy a volt kormányfő nem fogta fel a helyzetet. „Nem harcoló csapatok kiküldéséről van szó, hanem olyanokról, akik emberek mentésében segítenének.

Arra a kérdésre, hogy a Cseh Köztársaságnak csapatokat kellene-e küldenie Lengyelország vagy a balti országok megtámadása esetén, a volt cseh miniszterelnök azt válaszolta, hogy ez pusztán elmélet. A műsorvezető megismételt kérdésére viszont már elutasítóan válaszolt. „Nem, határozottan nem. Békét akarok, nem akarok háborút. Semmiképpen sem küldeném a gyermekeinket háborúba” – fogalmazott az államfői címre pályázó Babiš.

Az ugyancsak a prágai várba igyekvő Petr Pavel nyugalmazott tábornok azonnal reagált a volt miniszterelnök szavaira. „Babiš úr valószínűleg egy másik világban él.

Azért csatlakoztunk a NATO-hoz, hogy biztosítsuk a békét, mert ez a legerősebb védelmi szervezet.

Ha bármikor megtámadnak valakit, a szövetségesek a segítségére sietnek” – mondta Pavel.

Andrej Babiš később a közösségi oldalain korrigálta a televíziós vitában elhangzottakat, mondván, „nyilvánvalóan tiszteletben tartja” a kötelezettségeket egy szövetséges ország elleni támadás esetén. Azt írta a Twitteren, hogy a tévéműsorban nem szeretett volna egy „mi lenne, ha” típusú hipotetikus kérdésre válaszolni Lengyelország és a Baltikum esetleges megtámadása esetén. „De, ha valódi támadásról lenne szó, akkor természetesen betartanám a segítségnyújtásról szóló ötödik cikkelyt. Ez nem kérdés” – magyarázta utólag Babiš.

A vasárnapi elnökjelölti vita előtt mindkét államfőjelölt, illetve Miloš Zeman jelenlegi köztársasági elnök is részt vett a prágai Szent Vitus-székesegyházban a Csehországért megtartott misén. Jan Graubner prágai bíboros prédikációjában a tisztességes párharc szükségességét hangsúlyozta. Szintén aznap két friss országos közvélemény-kutatás is napvilágot látott, és mindkettő

azt vetíti előre, hogy ez e hét pénteken illetve szombaton tartandó államfőválasztás második, egyben döntő fordulójának győztese Petr Pavel lehet.

A STEM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a nyugalmazott tábornokra tervez szavazni a megkérdezettek 58 százaléka, míg Andrej Babišt 34 százalék választja jelenleg. A Data Collect és a Kantar CZ ügynökségek közösen készítettek felmérése szerint is Pavel lesz a befutó. A megkérdezettek 53 százaléka szavazna rá, míg Andrej Babišra 36 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×