INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

szlovákia

inflláció

gazdasági növekedés

Long exposure cityscape of illuminated Bratislava downtown with light trails on motorway and tall UFO tower at night

Szlovákia csak 2024-ben lélegezhet fel az inflációs nyomás alól

Idén több mint 10 százalékkal emelkednek az árak Szlovákiában, jövőre pedig további 11 százalék várható. A magas inflációt a gazdasági növekedés visszaesése kíséri: idén 1,4 százalékra csökken, jövőre pedig 1,9 százalékos lehet, szemben a korábban várt valamivel magasabb értékkel – jelentette ki a Szlovák Nemzeti Bank elnöke a középtávú prognózist ismertetve.

„Magasabb lesz az infláció, mint azt vártuk, feltehetően idén és jövőre is két számjegyű lesz” – jelentette ki Peter Kažimír, a szlovák jegybank elnöke. Ugyanakkor hozzátette, hogy az előrejelzésnél a gázár jelenlegi szabályozásából indultak ki, nem vették számításba a lakossági gázárak lehetséges enyhébb emelkedését, amiről Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter tájékoztatott.

Éppen a gázárnak lesz az egyik legnagyobb hatása a fogyasztói árakra. „Ha a világpiaci árak növekedése lelassul, esetleg enyhe csökkenés lesz, a hazai szabályozott gázárak is csökkenhetnek, de csak 2024-ben” – figyelmeztetett a Szlovák Nemzti Bank elnöke. Az áruk és szolgáltatások árának növekedése jövőre megállhat, de az infláció jelentősebb mérséklődése szintén csak 2024-re várható Kažimír szerint.

Emellett a jegybank tavaszi előrejelzéséhez képest lassabb gazdasági növekedés várható. A GDP idén 1,4 százalékkal nőhet Szlovákiában, 2023-ban pedig 1,9 százalékkal, a korábban feltételezett 2-3 százalékos növekedés helyett. A 2024-es kilátások a jegybank szerint már jobbak, 3,5 százalékos lehet a növekedés. Peter Kažimír szerint idén és várhatóan jövőre is csökkennek a reálbérek.

A gazdasági növekedést a következő években a magas árak, az emelkedő kamatok, az alacsony befektetési kedv fogja befolyásolni.

A gazdasági növekedés fenntartásához az uniós források jobb kihasználására lenne szükség, ám ezek felhasználása terén Szlovákia tartósan a legrosszabbul teljesítő tagállamok közé tartozik.

A növekedés elsősorban az ukrajnai háborútól és az ezzel kapcsolatos politikai döntésektől függ. Ha például nem érkezne orosz földgáz Szlovákiába, az infláció még magasabb lehet a jegybank aktuális előrejelzésénél, és akár recesszióba is kerülhet a gazdaság.

Szlovákia gazdasági helyzetét az is negatívan befolyásolja, hogy a keleti piacok felé aránylag nagy az ország kitettsége, az állami beruházások mértéke pedig a szükségesnél alacsonyabb mértékű.

Az ukrán-orosz háborúval súlyosbított helyzet leginkább az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat fenyegeti.

A statisztikai hivatal adatai szerint nőttek az utazási, illetve a lakhatási költségek, a víz és az energiahordozók ára, a ruházkodás költségei, valamint emelkedtek az éttermek és szállodák árai is.

Ugyanakkor az inflációt leginkább az élelmiszerárak emelkedése befolyásolja. Az élelmiszerárak terén Szlovákia alaposan felzárkózott a gazdag Nyugat mellé. A TV Noviny portál készített egy felmérést, amely során öt alapélelmiszert, kenyeret, tejet, vajat, 10 darab tojást és lisztet vásároltak nyolc országban, beleértve Szlovákiát is. Az összehasonlítás szerint pedig Szlovákiában nagyjából ugyanannyit fizetnek az élelmiszerért az emberek, mint Németországban, viszont Franciaországban és Spanyolországban még olcsóbbra jön ki.

Nyitókép: Sergey Alimov / Getty

Kapcsolódó hang

Szlovákia csak 2024-ben lélegezhet fel az inflációs nyomás alól
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018