INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

amazonas

brazília

szakértő

gyilkosság

A Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakosügyi tisztviselő meggyilkolásának ügyében őrizetbe vett férfiak egyikét (k) kísérik brazil rendőrök az Amazonas állambeli Atalaia do Nortében 2022. június 15-én, tizenöt nappal Phillips és Pereira eltűnése után. Az agyonlőtt férfiak holttestét egy helybeli halász ásta el a Javari-völgyi őslakos területen.

Új részletek az Aamzonas-vidéken megölt két férfi ügyében

Nagy-Britanniában és Brazíliában egy, az Amazonas vidékén meggyilkolt brit újságírót és egy brazil törzsi szakértőt gyászolnak. A két férfi napokkal ezelőtt tűnt el, most egy helyi lakos azt vallotta, hogy ő ölte meg őket – vélhetően azért, mert a helyi illegális halászatról adtak hírt.

Nagy-Britanniában és Brazíliában egy, az Amazonas vidékén meggyilkolt brit újságírót és egy brazil törzsi szakértőt gyászolnak. A két férfi napokkal ezelőtt tűnt el, most egy helyi lakos azt vallotta, hogy ő ölte meg őket – vélhetően azért, mert a helyi illegális halászatról adtak hírt.

A brazil rendőrség most próbálja megállapítani, hogy a brazíliai Amazonas-vidéken valóban a brit szabadúszó újságíró, Dom Phillips és a brazil őslakosok szakértője, Bruno Pereira holttestét találták-e meg.

Egy helyi halász kedden vallotta azt, hogy ő ölte meg a két férfit és temette el őket az esőerdőben, majd szerdán el is vezette a rendőröket a kezdetleges sírokhoz.

Az ügyből nemzetközi diplomáciai téma lett, említették a brit parlamentben is. Emlékeztetett azokra a bírálatokra, amelyek szerint Jair Bolsonaro brazil elnök az esőerdő védelme helyett a terület mezőgazdasági felhasználását bátorítja.

Phillips a brit Guardiannek és az amerikai Washington Postnak is írt, éppen készülő könyvéhez folytatott kutatást Pereirával, aki az Amazonas vidékén izoláltan élő őshonos törzsekkel foglalkozó egykori állami illetékes és szakértő volt.

Atalaia do Norte, 2022. június 17.
A Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakosügyi tisztviselő meggyilkolásának ügyében őrizetbe vett férfiak egyikét kísérik brazil rendőrök az Amazonas állambeli Atalaia do Nortében 2022. június 15-én, tizenöt nappal Phillips és Pereira eltűnése után. Az agyonlőtt férfiak holttestét egy helybeli halász ásta el a Javari-völgyi őslakos területen.
MTI/AP/Edmar Barros
. A Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakosügyi tisztviselő meggyilkolásának ügyében őrizetbe vett férfiak egyikét kísérik brazil rendőrök az Amazonas állambeli Atalaia do Nortében 2022. június 15-én, tizenöt nappal Phillips és Pereira eltűnése után. Az agyonlőtt férfiak holttestét egy helybeli halász ásta el a Javari-völgyi őslakos területen. MTI/AP/Edmar Barros

A két férfi a kolumbiai és perui határ közelében fekvő vidéken, az Itaquai folyónál tűnt el június 5-én, ahol a legtöbb olyan őshonos törzs él, amelynek nincs kapcsolata a külvilággal. Az aktivisták őket próbálják védeni a területen megjelent illegális halászok, favágók és bányászok ellen. A Javari-völgy továbbá fontos drogcsempész útvonal is – állítja a helyi rendőrség.

A rendőrök egy halász testvérpárt tartóztattak le, tanúvallomások nyomán, azért, mert az állítólagos gyilkosságok elkövetésekor a helyszínen tartózkodtak. Egyikük beismerő vallomást tett, a másik viszont azt mondta: a terhelő bizonyítékok ellenére nem volt köze az esethez.

Szemtanúk szerint az egyik testvér megfenyegette a brit riportert és társát – aki sokat tett az illegális aranybányászat, halászat és vadászat leállításáért a körzetben. A Telegraph című brit lap három potenciális gyilkosról tud, és szerinte a két áldozatot üldözni kezdték majd lelőtték.

Eltűnésük után az őslakosokért aggódó emberijogi csoportok, környezetvédelmi aktivisták és mások a brazil elnöktől kezdték követelni, hogy sokkal intenzívebben kutassanak utánuk. Az elnök egyszer maga is kénytelen volt válaszolni Phillips kemény kérdéseire egy sajtótájékoztatón, amelyek azt firtatták: miért lazított a környezetvédelmi szabályok betartatásán. Legutóbbi megjegyzése az volt, hogy „a két férfi ellenjavalt kalandon vett részt”, és hogy Phillips ellenségeket szerzett magának azzal, hogy környezetvédelmi ügyekről írt.

Atalaia do Norte, 2022. június 17.
Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakosügyi tisztviselő földi maradványait viszik rendőrök Brazíliavárosban 2022. június 16-án. A június 5-én eltűnt férfiak holtestét az Amazonas állambeli Atalaia do Norte térségében találták meg. A két férfit agyonlőtték, holttestüket egy helybeli halász ásta el a Javari-völgyi őslakos területen.
MTI/AP/Eraldo Peres
Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakosügyi tisztviselő földi maradványait viszik rendőrök Brazíliavárosban 2022. június 16-án. A június 5-én eltűnt férfiak holtestét az Amazonas állambeli Atalaia do Norte térségében találták meg. A két férfit agyonlőtték, holttestüket egy helybeli halász ásta el a Javari-völgyi őslakos területen. MTI/AP/Eraldo Peres

Dom Phillips családja azt mondta: összetörte a szívüket hozzátartozójuk és aktivista társa, Bruno Pereira halála, és remélik, hogy munkájuk másoknak ad majd lelkesítést. A két család megköszönte a helyi őslakosok segítségét, akik „fáradhatatlanul keresték a támadás bizonyítékait”. Pereira felesége azt írta a Twitteren, hogy férje lelke immár „az erdőt járja és ez erőt ad nekünk”.

Egyes aktivisták azt vetették a brazil hatóságok szemére, hogy „az állam nincs jelen az Amazonas vidékén, és nem védi meg azokat, akik az erdők pusztítása ellen harcolnak”.

Nyitókép: MTI/AP/Edmar Barros
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018