eur:
390.98
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
II. Erzsébet brit királynő a platinajubileuma, vagyis a trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott fogadáson a kelet-angliai Norfolk megyében lévő téli rezidencián, Sandringham kastélyban 2022. február 5-én. A 95 éves II. Erzsébet brit királynő platinajubileumát február 6-án ünneplik Nagy-Britanniában. II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte. A brit uralkodó minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő, és a világ jelenlegi legidősebb államfője.
Nyitókép: MTI/AP/Pool PA/Joe Giddens

Vége a találgatásoknak, II. Erzsébet eloszlatta a kételyeket

Trónra lépése 70. évfordulójának napján az angol királynő közölte: nem mond le, de amikor fia, Károly herceg veszi át a helyét, akkor felesége, Camilla, Cornwall hercegnője királynéi rangot kap.

Ami 20 évvel ezelőtt nehezen volt hihető, az gyakorlatilag kész tény: Camilla hercegnő, az egyszer elvált Károly brit trónörökös felesége királyné lesz. Károly emlékezetes módon botrányokkal tarkított házasság után vált el a közkedvelt Diana hercegnőtől, aki később új partnerével, Dodi al-Fayeddel Párizsban egy autóbaleset áldozata lett.

A britek nehezen tudták lenyelni, hogy Károlyról már a házassága idején tudták, hogy nem Dianát, hanem fiatalkori szerelmét, Camilla Parker-Bowles-t szereti, akit később el is vett. A közvélemény később megbékélt Camillával, aki férje oldalán több hivatalos rendezvényen is részt vett. Az, hogy Camilla megkapja azt a rangot, amiről biztosan álmodozott, 17 éves gondos tervezés eredménye – jegyezte meg a konzervatív Telegraph című lap. A jeleket már lehetett látni, mert a királynő menye számos hivatalos rendezvényen ott volt az uralkodó társaságában.

A 95 éves II. Erzsébet az idén ünnepli platina jubileumát, és most a trónra lépés évfordulójának napján adott ki nyilatkozatot. Az idén megözvegyült és a nehézségeket példás sztoicizmussal tűrő uralkodó „őszinte vágyát” fejezte ki, menyét hivatalosan is ismerjék el, amikor Károly trónra lép. 1997-ben, Diana halála után, amikor az egész nemzet túláradó módon fejezte ki gyászát, még érzéketlenséggel vádolták, mert a protokollt megszegve nem akarta félárbócra engedni a Buckhingham-palota felett a királyi lobogót.

A kommüniké véget vetett azoknak a spekulációknak is, hogy a lemond-e a fia javára. II. Erzsébet ugyanis azt üzente népének „életemet mindig az önök szolgálatába állítom” és ezt „a szívemet eltöltő tisztelettel folytatom”. A nyilatkozaton ez az aláírás szerepelt: „Az önök szolgája, Elizabeth R”. Károly és Kamilla azonnal reagált és azt írták, hogy „megérintette őket és megtiszteltetésnek veszik” a királynő gesztusát.

Talán nem is lehetne élesebb a kontraszt Kamilla befogadása, valamint Harry hercegnek és feleségének, Meghan Markle-nek a királyi családtól való elhidegülése között. A királynő számára további hatalmas csapás kisebbik fia, András herceg kínos botránya, melyben egy kiskorú lánnyal folytatott szexuális viszony miatt kell bíróság elé állnia.

Erzsébet nyilatkozatában megemlítette, hogy bizakodással tekint az újabb év elé és sok mindenért hálás: „az elmúlt hét évtizedben hihetetlen társadalmi, technológiai és kulturális fejlődésnek lehettünk tanúi. Hiszem, hogy a jövő is hasonló lehetőségeket hoz, különösen az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség fiataljai számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×