eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Kezd újra eldurvulni a koronavírus-helyzet északi szomszédunknál

Szlovákiában a jelenlegi, harmadik járványhullám alatt még nem regisztráltak egy nap annyi beteget, mint most. Hétfőhöz képest keddre csaknem megkétszereződött a pozitív eredménnyel végződött PCR-tesztek száma, csaknem 4 ezer új beteget azonosítottak. Továbbra is ezer fölött van a kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma. Augusztus után szeptemberben is szinte kizárólag a delta variánst azonosították a vizsgált mintákban.

Szlovákiában egy nap alatt szinte a duplájára emelkedett a pozitív PCR-tesztek száma. A járvány harmadik hullámában még nem igazoltak ennyi fertőzöttet ezzel a típusú teszttel egyetlen nap alatt.

Kedden a valamivel több mint 16 ezer elvégzett PCR-tesztből 3480 lett pozitív, s emellett 610 fertőzöttet szűrtek ki az antigéntesztes vizsgálatok során. Mindez azt jelenti, hogy egy nap alatt 4090 új koronavírusos beteget regisztráltak az országban.

Zuzana Eliásová, az egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy

a PCR-tesztekkel igazolt fertőzöttek több mint 71 százaléka, az antigénteszttel kiszűrt fertőzöttek közel 73 százaléka nincs beoltva.

„A kórházban ápolt fertőzöttek megközelítőleg 80 százaléka nincs teljesen beoltva” – tette hozzá a szóvivő. Továbbra is ezer fölött van a kórházban ápolt fertőzöttek vagy fertőzésgyanús páciensek száma. Jelenleg 1040-en szorulnak állandó orvosi felügyeletre.

A szaktárca azt javasolja, akinél a koronavírus-fertőzés tünetei mutatkoznak, jelentkezzen ingyenes PCR-tesztre. Ilyen esetben ennek költségeit téríti az egészségbiztosító. A Közegészségügyi Hivatal pedig azt ajánlja, hogy akinél bármilyen légúti megbetegedés tünetei jelentkeznek, az ne menjen nyilvános helyekre, rendezvényekre, munkába.

A gyerekeket ilyen esetben a szülők ne engedjék iskolába.

Augusztus után szeptemberben is szinte kizárólag a delta variánst azonosították a vizsgált mintákban Szlovákiában. A minták 99,9 százalékában ezt a mutációt mutatták ki.

Az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy csak orvosi javaslatra lehet beadni a Covid-19 elleni vakcina harmadik adagját. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ sms-üzenetet küld minden olyan betegnek, aki jogosult a harmadik oltásra. Ilyen sms-t kapnak a kezelés alatt álló daganatos betegek, az őssejt-transzplantáción átesett betegek, illetve a HIV-fertőzöttek. Olyan páciensek is kaphatnak értesítést a harmadik oltás beadásának lehetőségéről, akiknél nem jelentkeznek akut egészségi problémák, de olyan kezelést kapnak, amely befolyásolhatja az immunrendszer működését. A központ nyilvántartása szerint eddig megközelítőleg 18 ezer személy regisztrált a vakcina harmadik adagjával való oltásra.

A szlovák kormány szerdai döntésének értelmében jövő hétfőtől már tíz járás lesz fekete besorolású Szlovákiában. 30 járásban másodfokú vészriasztás lesz érvényben, ezeket bordó színnel jelölik. 27 régió piros, 12 pedig narancssárga besorolású lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×